Ciasto z śmietankową pianka i musem truskawkowym
Delikatne jak chmurka! ❤ Do tego proste i meeega pyszne!❤
Biszkopt, pianka śmietankowa, mus truskawkowy i kawałki owoców, a wszystko to ozdobione koroną z kremu śmietankowego i truskawek!❤ Dla mnie idealne!
Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.
Żelatynę rozpuszczam w wodzie i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję wystudzoną żelatynę i ponownie miksuję do połączenia. Biszkopt wyciągam z formy i układam na podkładzie cukierniczym. Myje obręcz i ponownie nakładam na biszkopt. Boki zabezpieczam papierem do pieczenia.
Na biszkopt wylewam 1/3 pianki i wyrównuje.
4-5 truskawek kroję w plasterki i układam na bokach przyciskając do papieru.
Następnie wylewam resztę pianki. Odkładam do lodówki aż pianka stężeje.
Mus truskawkowy:
Truskawki blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzoną piankę. Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
Z ciasta ściągam papier.
Krem:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję.
Wyciskam krem i zdobię truskawkami.
Składniki
Przygotowanie
Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.
Żelatynę rozpuszczam w wodzie i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję wystudzoną żelatynę i ponownie miksuję do połączenia. Biszkopt wyciągam z formy i układam na podkładzie cukierniczym. Myje obręcz i ponownie nakładam na biszkopt. Boki zabezpieczam papierem do pieczenia.
Na biszkopt wylewam 1/3 pianki i wyrównuje.
4-5 truskawek kroję w plasterki i układam na bokach przyciskając do papieru.
Następnie wylewam resztę pianki. Odkładam do lodówki aż pianka stężeje.
Mus truskawkowy:
Truskawki blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzoną piankę. Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
Z ciasta ściągam papier.
Krem:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję.
Wyciskam krem i zdobię truskawkami.