Ciasto z śmietankową pianka i musem truskawkowym

Oceny

Delikatne jak chmurka! ❤ Do tego proste i meeega pyszne!❤
Biszkopt, pianka śmietankowa, mus truskawkowy i kawałki owoców, a wszystko to ozdobione koroną z kremu śmietankowego i truskawek!❤ Dla mnie idealne!

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania2 godz.
Biszkopt tortownica 22 cm
Biszkopt:
 3 jaja w temp pokojowej
  szklanki drobnego cukru
  szklanki mąki pszennej
 1,50 łyżki mąki ziemniaczanej
Pianka śmietankowa:
 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
 3 łyżki cukru pudru
 2 łyżeczki żelatyny
 50 ml wrzątku
 150 g świeżych truskawek
Mus truskawkowy:
 450 g truskawek mrożonych
 1 szklanka wody
 1,50 galaretki truskawkowej
Krem:
 150 ml śmietanki 30%
 3 łyżki mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżka śmietan fixu
1

Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach

2

Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.

3

Żelatynę rozpuszczam w wodzie i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję wystudzoną żelatynę i ponownie miksuję do połączenia. Biszkopt wyciągam z formy i układam na podkładzie cukierniczym. Myje obręcz i ponownie nakładam na biszkopt. Boki zabezpieczam papierem do pieczenia.

4

Na biszkopt wylewam 1/3 pianki i wyrównuje.

5

4-5 truskawek kroję w plasterki i układam na bokach przyciskając do papieru.

6

Następnie wylewam resztę pianki. Odkładam do lodówki aż pianka stężeje.

7

Mus truskawkowy:
Truskawki blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzoną piankę. Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.

8

Z ciasta ściągam papier.

9

Krem:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję.

10

Wyciskam krem i zdobię truskawkami.

Składniki

Biszkopt tortownica 22 cm
Biszkopt:
 3 jaja w temp pokojowej
  szklanki drobnego cukru
  szklanki mąki pszennej
 1,50 łyżki mąki ziemniaczanej
Pianka śmietankowa:
 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
 3 łyżki cukru pudru
 2 łyżeczki żelatyny
 50 ml wrzątku
 150 g świeżych truskawek
Mus truskawkowy:
 450 g truskawek mrożonych
 1 szklanka wody
 1,50 galaretki truskawkowej
Krem:
 150 ml śmietanki 30%
 3 łyżki mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżka śmietan fixu

Przygotowanie

1

Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach

2

Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.

3

Żelatynę rozpuszczam w wodzie i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję wystudzoną żelatynę i ponownie miksuję do połączenia. Biszkopt wyciągam z formy i układam na podkładzie cukierniczym. Myje obręcz i ponownie nakładam na biszkopt. Boki zabezpieczam papierem do pieczenia.

4

Na biszkopt wylewam 1/3 pianki i wyrównuje.

5

4-5 truskawek kroję w plasterki i układam na bokach przyciskając do papieru.

6

Następnie wylewam resztę pianki. Odkładam do lodówki aż pianka stężeje.

7

Mus truskawkowy:
Truskawki blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzoną piankę. Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.

8

Z ciasta ściągam papier.

9

Krem:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję.

10

Wyciskam krem i zdobię truskawkami.

Ciasto z śmietankową pianka i musem truskawkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *