Ciasto z truskawkami, kremem śmietankowym i galaretką

Oceny

Jedno z moich ulubionych ciast z truskawkami! Bardzo proste i pyszne! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania2 godz.
Tortownica 22 cm
Biszkopt:
 3 jaja w temperaturze pokojowej
  szklanki drobnego cukru
  szklanki mąki pszennej
 1,50 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
 1,50 opakowania mascarpone
 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
 2 galaretki truskawkowe
 20 świeżych truskawek
1

Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli stopniowo dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję do połączenia sie z białkami. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice ( tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm.
i studzę w otwartym piekarniku.

2

Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder i mascarpone. Miksuje aż uzyskam gładki krem. Wystudzony biszkopt wyciągam z tortownicy i zabezpieczam boki folia rantową lub papierem do pieczenia. Ponownie zakładam obręcz tortownicy. Na boki ciasta układam plasterki truskawek. Nakładam krem.

3

Na kremie układam pokrojone truskawki i zalewam zimna prawie tężejącą galaretką.

4

Odkładam do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

5

6

Ozdobiłam kremem, truskawkami i miętą 🙂

7

8

9

Składniki

Tortownica 22 cm
Biszkopt:
 3 jaja w temperaturze pokojowej
  szklanki drobnego cukru
  szklanki mąki pszennej
 1,50 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
 1,50 opakowania mascarpone
 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
 2 galaretki truskawkowe
 20 świeżych truskawek

Przygotowanie

1

Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli stopniowo dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję do połączenia sie z białkami. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice ( tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm.
i studzę w otwartym piekarniku.

2

Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder i mascarpone. Miksuje aż uzyskam gładki krem. Wystudzony biszkopt wyciągam z tortownicy i zabezpieczam boki folia rantową lub papierem do pieczenia. Ponownie zakładam obręcz tortownicy. Na boki ciasta układam plasterki truskawek. Nakładam krem.

3

Na kremie układam pokrojone truskawki i zalewam zimna prawie tężejącą galaretką.

4

Odkładam do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

5

6

Ozdobiłam kremem, truskawkami i miętą 🙂

7

8

9

Ciasto z truskawkami, kremem śmietankowym i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *