Ciasto z truskawkami, kremem śmietankowym i galaretką
Jedno z moich ulubionych ciast z truskawkami! Bardzo proste i pyszne! 🙂
Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli stopniowo dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję do połączenia sie z białkami. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice ( tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm.
i studzę w otwartym piekarniku.
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder i mascarpone. Miksuje aż uzyskam gładki krem. Wystudzony biszkopt wyciągam z tortownicy i zabezpieczam boki folia rantową lub papierem do pieczenia. Ponownie zakładam obręcz tortownicy. Na boki ciasta układam plasterki truskawek. Nakładam krem.
Na kremie układam pokrojone truskawki i zalewam zimna prawie tężejącą galaretką.
Odkładam do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Ozdobiłam kremem, truskawkami i miętą 🙂
Składniki
Przygotowanie
Biszkopt:
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli stopniowo dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję do połączenia sie z białkami. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice ( tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 35 min. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm.
i studzę w otwartym piekarniku.
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder i mascarpone. Miksuje aż uzyskam gładki krem. Wystudzony biszkopt wyciągam z tortownicy i zabezpieczam boki folia rantową lub papierem do pieczenia. Ponownie zakładam obręcz tortownicy. Na boki ciasta układam plasterki truskawek. Nakładam krem.
Na kremie układam pokrojone truskawki i zalewam zimna prawie tężejącą galaretką.
Odkładam do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Ozdobiłam kremem, truskawkami i miętą 🙂