Cynamonki

Oceny

Mięciutkie drożdżowe ślimaczki z cynamonowym nadzieniem! ❤ Pyszne i maślane, polane słodziutką polewą z mascarpone! ❤ Uwielbiam, są wyśmienite! Polecam! ❤

TweetUdostępnij
Porcje24
Czas wykonania2 godz.
 0,50 kg mąki
 25 g świeżych drożdży
 1 szklanka mleka
 4 łyżki cukru
 5 łyżek masła
 1 całe jajko
 2 żółtka
 szczypta soli
Nadzienie:
 4 łyżki masła
 1 łyżka cynamonu
 1 cukier waniliowy
 0,50 szklanki cukru trzcinowego
Polewa:
 100 g mascarpone
 4 łyżki mleka skondensowanego
Dodatkowo:
 jajko do posmarowania
 orzechy do posypania
1

Pół szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W reszcie mleka roztopić mało, odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wlać rozczyn, mleko z masłem jajko i żółtka. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno nie przyklejać się do rąk. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielę na połowę, jedna połowę wyrabiam i rozwałkowuje na kwadratowy placek mniej więcej 30 x 30 cm.

2

Masło roztapiam a cukier trzcinowy mieszam z cynamonem i cukrem waniliowym. Placek smaruję połową masła i posypuję obficie mieszanka cynamonową.

3

Zawijam w rulon.

4

Rulon kroję na 12 kawałków. Układam w formie w małych odstępach i odstawiam na 30 min do wyrośnięcia. W międzyczasie robię drugą porcję i Nagrzewam piekarnik do 180'.

5

Cynamonki smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę do zarumienienia przez 20 min.

6

Po upieczeniu studzimy, smarujemy polewą i posypujemy pokrojonymi orzechami

Składniki

 0,50 kg mąki
 25 g świeżych drożdży
 1 szklanka mleka
 4 łyżki cukru
 5 łyżek masła
 1 całe jajko
 2 żółtka
 szczypta soli
Nadzienie:
 4 łyżki masła
 1 łyżka cynamonu
 1 cukier waniliowy
 0,50 szklanki cukru trzcinowego
Polewa:
 100 g mascarpone
 4 łyżki mleka skondensowanego
Dodatkowo:
 jajko do posmarowania
 orzechy do posypania

Przygotowanie

1

Pół szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W reszcie mleka roztopić mało, odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wlać rozczyn, mleko z masłem jajko i żółtka. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno nie przyklejać się do rąk. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielę na połowę, jedna połowę wyrabiam i rozwałkowuje na kwadratowy placek mniej więcej 30 x 30 cm.

2

Masło roztapiam a cukier trzcinowy mieszam z cynamonem i cukrem waniliowym. Placek smaruję połową masła i posypuję obficie mieszanka cynamonową.

3

Zawijam w rulon.

4

Rulon kroję na 12 kawałków. Układam w formie w małych odstępach i odstawiam na 30 min do wyrośnięcia. W międzyczasie robię drugą porcję i Nagrzewam piekarnik do 180'.

5

Cynamonki smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę do zarumienienia przez 20 min.

6

Po upieczeniu studzimy, smarujemy polewą i posypujemy pokrojonymi orzechami

Cynamonki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *