Cynamonki
Mięciutkie drożdżowe ślimaczki z cynamonowym nadzieniem! ❤ Pyszne i maślane, polane słodziutką polewą z mascarpone! ❤ Uwielbiam, są wyśmienite! Polecam! ❤
Pół szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W reszcie mleka roztopić mało, odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wlać rozczyn, mleko z masłem jajko i żółtka. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno nie przyklejać się do rąk. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielę na połowę, jedna połowę wyrabiam i rozwałkowuje na kwadratowy placek mniej więcej 30 x 30 cm.
Masło roztapiam a cukier trzcinowy mieszam z cynamonem i cukrem waniliowym. Placek smaruję połową masła i posypuję obficie mieszanka cynamonową.
Zawijam w rulon.
Rulon kroję na 12 kawałków. Układam w formie w małych odstępach i odstawiam na 30 min do wyrośnięcia. W międzyczasie robię drugą porcję i Nagrzewam piekarnik do 180'.
Cynamonki smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę do zarumienienia przez 20 min.
Po upieczeniu studzimy, smarujemy polewą i posypujemy pokrojonymi orzechami
Składniki
Przygotowanie
Pół szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W reszcie mleka roztopić mało, odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wlać rozczyn, mleko z masłem jajko i żółtka. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno nie przyklejać się do rąk. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielę na połowę, jedna połowę wyrabiam i rozwałkowuje na kwadratowy placek mniej więcej 30 x 30 cm.
Masło roztapiam a cukier trzcinowy mieszam z cynamonem i cukrem waniliowym. Placek smaruję połową masła i posypuję obficie mieszanka cynamonową.
Zawijam w rulon.
Rulon kroję na 12 kawałków. Układam w formie w małych odstępach i odstawiam na 30 min do wyrośnięcia. W międzyczasie robię drugą porcję i Nagrzewam piekarnik do 180'.
Cynamonki smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę do zarumienienia przez 20 min.
Po upieczeniu studzimy, smarujemy polewą i posypujemy pokrojonymi orzechami