Domowa pizza
Chrupiące boczki, cienkie ciasto, pyszne dodatki i ciągnący się ser! No i jak tu nie zjeść całej?! 😉 Domowa najlepsza! 🙂
Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam do połączenia (ja mikserem z hakiem). Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę .
Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą. Przygotowuje wszystkie pozostałe składniki na pizzę.
Wyrośnięte ciasto dziele na połowę. Jedną cześć rozwałkowuje lub rękami rozkładam (podsypuje odrobiną mąki) na cienki placek. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i smaruję sosem. Na sos układam składniki na pizze, na końcu kładę plastry mozzarelli (można jeszcze posypać suszoną bazylią).
Wkładam do nagrzanego piekarnika na 180' na początku opcja grzanie od dołu na ok 10 min. Po tym czasie opcja góra dół (zmniejszam temp do 170') na ok 10 min. Aż pizza się zarumieni.
Oczywiście dobór składników jest indywidualny, pizza przyjmie wszystko!
Polecam było pyszne 🙂
Składniki
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam do połączenia (ja mikserem z hakiem). Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę .
Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą. Przygotowuje wszystkie pozostałe składniki na pizzę.
Wyrośnięte ciasto dziele na połowę. Jedną cześć rozwałkowuje lub rękami rozkładam (podsypuje odrobiną mąki) na cienki placek. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i smaruję sosem. Na sos układam składniki na pizze, na końcu kładę plastry mozzarelli (można jeszcze posypać suszoną bazylią).
Wkładam do nagrzanego piekarnika na 180' na początku opcja grzanie od dołu na ok 10 min. Po tym czasie opcja góra dół (zmniejszam temp do 170') na ok 10 min. Aż pizza się zarumieni.
Oczywiście dobór składników jest indywidualny, pizza przyjmie wszystko!
Polecam było pyszne 🙂