Domowa pizza

Oceny

Chrupiące boczki, cienkie ciasto, pyszne dodatki i ciągnący się ser! No i jak tu nie zjeść całej?! 😉 Domowa najlepsza! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje1
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Z przepisu wychodzą 2 pizze na cienkim cieście
Ciasto:
 0,50 kg mąki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 250 wody (lekko ciepła)
 3 łyżeczki cukru
 2 łyżeczki soli
 25 ml oleju
 15 g drożdży
Sos:
 100 g koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
 2 łyżeczki oregano
 3 łyżki wody
Na pizzę:
 4 kulki mozzarelli (pokroić w plasterki)
 1 papryka(w kostkę u mnie 3 kolory)
 0,50 małej puszki kukurydzy
 6 pieczarek (w plasterki)
 20 dag ulubionej szynki(można pokroić jak ja w kostkę albo ułożyć na pizzy całe plasterki)
 1 mała cebula czerwona (w piórka)
1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam do połączenia (ja mikserem z hakiem). Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę .

2

Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą. Przygotowuje wszystkie pozostałe składniki na pizzę.

3

Wyrośnięte ciasto dziele na połowę. Jedną cześć rozwałkowuje lub rękami rozkładam (podsypuje odrobiną mąki) na cienki placek. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i smaruję sosem. Na sos układam składniki na pizze, na końcu kładę plastry mozzarelli (można jeszcze posypać suszoną bazylią).

4

Wkładam do nagrzanego piekarnika na 180' na początku opcja grzanie od dołu na ok 10 min. Po tym czasie opcja góra dół (zmniejszam temp do 170') na ok 10 min. Aż pizza się zarumieni.

5

Oczywiście dobór składników jest indywidualny, pizza przyjmie wszystko!
Polecam było pyszne 🙂

Składniki

Z przepisu wychodzą 2 pizze na cienkim cieście
Ciasto:
 0,50 kg mąki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 250 wody (lekko ciepła)
 3 łyżeczki cukru
 2 łyżeczki soli
 25 ml oleju
 15 g drożdży
Sos:
 100 g koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
 2 łyżeczki oregano
 3 łyżki wody
Na pizzę:
 4 kulki mozzarelli (pokroić w plasterki)
 1 papryka(w kostkę u mnie 3 kolory)
 0,50 małej puszki kukurydzy
 6 pieczarek (w plasterki)
 20 dag ulubionej szynki(można pokroić jak ja w kostkę albo ułożyć na pizzy całe plasterki)
 1 mała cebula czerwona (w piórka)

Przygotowanie

1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam do połączenia (ja mikserem z hakiem). Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę .

2

Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą. Przygotowuje wszystkie pozostałe składniki na pizzę.

3

Wyrośnięte ciasto dziele na połowę. Jedną cześć rozwałkowuje lub rękami rozkładam (podsypuje odrobiną mąki) na cienki placek. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i smaruję sosem. Na sos układam składniki na pizze, na końcu kładę plastry mozzarelli (można jeszcze posypać suszoną bazylią).

4

Wkładam do nagrzanego piekarnika na 180' na początku opcja grzanie od dołu na ok 10 min. Po tym czasie opcja góra dół (zmniejszam temp do 170') na ok 10 min. Aż pizza się zarumieni.

5

Oczywiście dobór składników jest indywidualny, pizza przyjmie wszystko!
Polecam było pyszne 🙂

Domowa pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *