Domowa szynka z piekarnika

Oceny

Uwielbiam domowe wędliny, dzisiaj upiekłam szynkę na kanapki!❤ wyszła pyszna, delikatna i krucha! Robi się ją naprawdę prosto a wyśmienity smak gwarantowany 🙂

TweetUdostępnij
Porcje6
Czas wykonania1 godz. 40 minut
 1 kg szynki wieprzowej
Marynata:
 4 łyżki oliwy z oliwek
 3 ząbki czosnku
 łyżeczka majeranku
 1 łyżeczka papryki słodkiej
 0,50 łyżeczki papryki wędzonej
 0,50 łyżeczki soli
 1 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo:
 2 sztuki liścia laurowego
 3 kulki ziela angielskiego
 4 gałązki rozmarynu
1

Szynkę myje i osuszam. Oliwę mieszam z przyprawami do marynaty i dokładnie nacieram szynkę z każdej strony.

2

Szynkę układam w naczyniu i wkładam do lodówki na całą noc.

3

Do naczynia żaroodpornego wlewam 1/4 szklanki gorącej wody i 1/4 szklanki oliwy, wrzucam ziele angielskie liść laurowy i rozmaryn. Do naczynia wkładam szynkę i przykrywam. Piekę w 175' przez 90 min, następnie odkrywam i podpiekam szynkę przez 15 min zwiększając temp do 190'. Podpiekam jedną stronę a następnie obracam szynkę i podpiekam drugą.

4

Kiedy szynka jest upieczona wyłączam piekarnik, naczynie z szynką przykrywam i zostawiam w piekarniku do wystudzenia. Kiedy piekarnik jest już zimny wyciągam szynkę. Kroję wystudzoną. Kanapki z domową szynką super smakują z
PASTA JAJECZNA

Składniki

 1 kg szynki wieprzowej
Marynata:
 4 łyżki oliwy z oliwek
 3 ząbki czosnku
 łyżeczka majeranku
 1 łyżeczka papryki słodkiej
 0,50 łyżeczki papryki wędzonej
 0,50 łyżeczki soli
 1 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo:
 2 sztuki liścia laurowego
 3 kulki ziela angielskiego
 4 gałązki rozmarynu

Przygotowanie

1

Szynkę myje i osuszam. Oliwę mieszam z przyprawami do marynaty i dokładnie nacieram szynkę z każdej strony.

2

Szynkę układam w naczyniu i wkładam do lodówki na całą noc.

3

Do naczynia żaroodpornego wlewam 1/4 szklanki gorącej wody i 1/4 szklanki oliwy, wrzucam ziele angielskie liść laurowy i rozmaryn. Do naczynia wkładam szynkę i przykrywam. Piekę w 175' przez 90 min, następnie odkrywam i podpiekam szynkę przez 15 min zwiększając temp do 190'. Podpiekam jedną stronę a następnie obracam szynkę i podpiekam drugą.

4

Kiedy szynka jest upieczona wyłączam piekarnik, naczynie z szynką przykrywam i zostawiam w piekarniku do wystudzenia. Kiedy piekarnik jest już zimny wyciągam szynkę. Kroję wystudzoną. Kanapki z domową szynką super smakują z
PASTA JAJECZNA

Domowa szynka z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *