Drożdżowa chałka z dużą ilością kruszonki
Najlepsza jeszcze ciepła posmarowana masłem z ulubionym dżemem i ciepłym mlekiem! Najlepsze drożdżowe na świecie! ❤ chrupka skórką i puszysty środek! Polecam!
Robimy rozczyn: połowę mleka przygrzewamy (ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min.
Reszte mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło nastepnie studzimy.
2 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę.
Mąkę przesiewamy dodajemy sól.
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie ok godzinę (podwoi objętość) w międzyczasie robimy kruszonkę.
Wszystkie składniki ucieramy razem aż zrobią się grudki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę i podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek połączyć i zapleść w warkocz. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku góra dół 180' przez 25 min
Składniki
Przygotowanie
Robimy rozczyn: połowę mleka przygrzewamy (ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min.
Reszte mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło nastepnie studzimy.
2 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę.
Mąkę przesiewamy dodajemy sól.
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie ok godzinę (podwoi objętość) w międzyczasie robimy kruszonkę.
Wszystkie składniki ucieramy razem aż zrobią się grudki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę i podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek połączyć i zapleść w warkocz. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku góra dół 180' przez 25 min