Drożdżowa chałka z dużą ilością kruszonki

Oceny

Najlepsza jeszcze ciepła posmarowana masłem z ulubionym dżemem i ciepłym mlekiem! Najlepsze drożdżowe na świecie! ❤ chrupka skórką i puszysty środek! Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania1 godz. 40 minut
Przepis na jedną chałkę
 2 szklanki mąki
 0,50 szklanki mleka
 2 łyżki masła
 25 g drożdży
 1 jajko
 3 łyżki cukru
 1 jajko do smarowania
 szczypta soli
Kruszonka:
 1 pełną łyżkę masła (miękkiego)
 2 łyżki cukru
 ¼ szklanki mąki
1

Robimy rozczyn: połowę mleka przygrzewamy (ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min.
Reszte mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło nastepnie studzimy.
2 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę.
Mąkę przesiewamy dodajemy sól.
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie ok godzinę (podwoi objętość) w międzyczasie robimy kruszonkę.

2

Wszystkie składniki ucieramy razem aż zrobią się grudki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę i podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek połączyć i zapleść w warkocz. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku góra dół 180' przez 25 min

Składniki

Przepis na jedną chałkę
 2 szklanki mąki
 0,50 szklanki mleka
 2 łyżki masła
 25 g drożdży
 1 jajko
 3 łyżki cukru
 1 jajko do smarowania
 szczypta soli
Kruszonka:
 1 pełną łyżkę masła (miękkiego)
 2 łyżki cukru
 ¼ szklanki mąki

Przygotowanie

1

Robimy rozczyn: połowę mleka przygrzewamy (ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min.
Reszte mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło nastepnie studzimy.
2 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę.
Mąkę przesiewamy dodajemy sól.
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie ok godzinę (podwoi objętość) w międzyczasie robimy kruszonkę.

2

Wszystkie składniki ucieramy razem aż zrobią się grudki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę i podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek połączyć i zapleść w warkocz. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku góra dół 180' przez 25 min

Drożdżowa chałka z dużą ilością kruszonki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *