Drożdżowe racuchy z jabłkami

Oceny

Mega puszyste, delikatne i dobrze nadziane jabłkami!❤ Mój smak dzieciństwa!

TweetUdostępnij
Porcje15
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 400 g mąki
 15 g drożdży świeżych
 1 szklanka mleka
 4 łyżki cukru
 3 jajka
 1 płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
 4 jabłka
 szczypta soli
1

Rozczyn: Pół szklanki mleka lekko podgrzewam, mieszam z drożdżami, 1 łyżką mąki i 1 łyżka cukru. Odstawiam na 15 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam, dodaję resztę cukru i mleka , sól, jajka, ekstrakt i rozczyn. Wyrabiam ciasto najlepiej robotem lub mikserem z hakiem bo bardzo się klei. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.

2

Jabłka obieram i kroję w kostkę.

3

Mieszam z wyrośnięty ciastem.

4

Na patelni rozgrzewam olej lub masło klarowane. Łyżka nakładam masę (łyżkę można namoczyć w wodzie wtedy ciasto lepiej się nabiera) i odkładam na patelnię.

5

Smażę na wolnym ogniu aż racuchy ładnie ładnie zarumienią i urosną.

6

Usmażone racuchy odkładam na ręcznik papierowy. Posypuję cukrem pudrem. Gotowe!

Składniki

 400 g mąki
 15 g drożdży świeżych
 1 szklanka mleka
 4 łyżki cukru
 3 jajka
 1 płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
 4 jabłka
 szczypta soli

Przygotowanie

1

Rozczyn: Pół szklanki mleka lekko podgrzewam, mieszam z drożdżami, 1 łyżką mąki i 1 łyżka cukru. Odstawiam na 15 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam, dodaję resztę cukru i mleka , sól, jajka, ekstrakt i rozczyn. Wyrabiam ciasto najlepiej robotem lub mikserem z hakiem bo bardzo się klei. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.

2

Jabłka obieram i kroję w kostkę.

3

Mieszam z wyrośnięty ciastem.

4

Na patelni rozgrzewam olej lub masło klarowane. Łyżka nakładam masę (łyżkę można namoczyć w wodzie wtedy ciasto lepiej się nabiera) i odkładam na patelnię.

5

Smażę na wolnym ogniu aż racuchy ładnie ładnie zarumienią i urosną.

6

Usmażone racuchy odkładam na ręcznik papierowy. Posypuję cukrem pudrem. Gotowe!

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *