Drożdżowe racuchy z jabłkami
Mega puszyste, delikatne i dobrze nadziane jabłkami!❤ Mój smak dzieciństwa!
Rozczyn: Pół szklanki mleka lekko podgrzewam, mieszam z drożdżami, 1 łyżką mąki i 1 łyżka cukru. Odstawiam na 15 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam, dodaję resztę cukru i mleka , sól, jajka, ekstrakt i rozczyn. Wyrabiam ciasto najlepiej robotem lub mikserem z hakiem bo bardzo się klei. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Jabłka obieram i kroję w kostkę.
Mieszam z wyrośnięty ciastem.
Na patelni rozgrzewam olej lub masło klarowane. Łyżka nakładam masę (łyżkę można namoczyć w wodzie wtedy ciasto lepiej się nabiera) i odkładam na patelnię.
Smażę na wolnym ogniu aż racuchy ładnie ładnie zarumienią i urosną.
Usmażone racuchy odkładam na ręcznik papierowy. Posypuję cukrem pudrem. Gotowe!
Składniki
Przygotowanie
Rozczyn: Pół szklanki mleka lekko podgrzewam, mieszam z drożdżami, 1 łyżką mąki i 1 łyżka cukru. Odstawiam na 15 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam, dodaję resztę cukru i mleka , sól, jajka, ekstrakt i rozczyn. Wyrabiam ciasto najlepiej robotem lub mikserem z hakiem bo bardzo się klei. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Jabłka obieram i kroję w kostkę.
Mieszam z wyrośnięty ciastem.
Na patelni rozgrzewam olej lub masło klarowane. Łyżka nakładam masę (łyżkę można namoczyć w wodzie wtedy ciasto lepiej się nabiera) i odkładam na patelnię.
Smażę na wolnym ogniu aż racuchy ładnie ładnie zarumienią i urosną.
Usmażone racuchy odkładam na ręcznik papierowy. Posypuję cukrem pudrem. Gotowe!