Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym
Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym. Są tak mięciutkie, delikatne i pyszne, że musicie ich spróbować! Polecam od razu robić z podwójnej porcji bo rozchodzą się expresem!❤
Rozczyn:
mleko lekko podgrzewam dodaję 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże, mieszam dokładnie ze sobą i odkładam w ciepłe miejsce na ok pół godziny. Kiedy rozczyn jest gotowy, przesiewam resztę mąki, sól i cukier do dużej miski. Dodaje jajka i stopione (wystudzone) masło i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam ciasto. Ciasto ma być delikatnie lepkie i miękkie. Podsypuje delikatnie mąką, przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na ok 1.5 godz.
Gotowe ciasto dzielę na 2 cześći. Każdą część rozwałkowuje na prostokąt o mniej więcej wymiarach 18/35 cm.
Nożem lub radełkiem wykrawam z ciasta trójkąty. Na podstawę trójkąta układam łyżkę kremu czekoladowego i zwijam zaczynając od podstawy kończąc na czubku trójkąta.
Mi wyszło ok 15 rogalików. Rogaliki układałam na wyłożonej papierem blaszce. Posmarowałam rozbełtanym jajkiem i piekłam przez 20 min w temp. 180' góra dół.
Wystudzone rogaliki posypałam cukrem pudrem. Są idealne!!!
Składniki
Przygotowanie
Rozczyn:
mleko lekko podgrzewam dodaję 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże, mieszam dokładnie ze sobą i odkładam w ciepłe miejsce na ok pół godziny. Kiedy rozczyn jest gotowy, przesiewam resztę mąki, sól i cukier do dużej miski. Dodaje jajka i stopione (wystudzone) masło i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam ciasto. Ciasto ma być delikatnie lepkie i miękkie. Podsypuje delikatnie mąką, przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na ok 1.5 godz.
Gotowe ciasto dzielę na 2 cześći. Każdą część rozwałkowuje na prostokąt o mniej więcej wymiarach 18/35 cm.
Nożem lub radełkiem wykrawam z ciasta trójkąty. Na podstawę trójkąta układam łyżkę kremu czekoladowego i zwijam zaczynając od podstawy kończąc na czubku trójkąta.
Mi wyszło ok 15 rogalików. Rogaliki układałam na wyłożonej papierem blaszce. Posmarowałam rozbełtanym jajkiem i piekłam przez 20 min w temp. 180' góra dół.
Wystudzone rogaliki posypałam cukrem pudrem. Są idealne!!!