Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym

Oceny

Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym. Są tak mięciutkie, delikatne i pyszne, że musicie ich spróbować! Polecam od razu robić z podwójnej porcji bo rozchodzą się expresem!❤

TweetUdostępnij
Porcje15
Czas wykonania2 godz. 30 minut
 2 szklanki mąki
 170 ml mleka
 3 łyżki cukru
 15 g drożdży świeżych
 40 g masła
 1 jajko + jedno jajko do posmarowania rogalików
 szczypta soli
Dodatkowo:
 krem czekoladowy
1

Rozczyn:
mleko lekko podgrzewam dodaję 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże, mieszam dokładnie ze sobą i odkładam w ciepłe miejsce na ok pół godziny. Kiedy rozczyn jest gotowy, przesiewam resztę mąki, sól i cukier do dużej miski. Dodaje jajka i stopione (wystudzone) masło i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam ciasto. Ciasto ma być delikatnie lepkie i miękkie. Podsypuje delikatnie mąką, przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na ok 1.5 godz.

2

Gotowe ciasto dzielę na 2 cześći. Każdą część rozwałkowuje na prostokąt o mniej więcej wymiarach 18/35 cm.

3

Nożem lub radełkiem wykrawam z ciasta trójkąty. Na podstawę trójkąta układam łyżkę kremu czekoladowego i zwijam zaczynając od podstawy kończąc na czubku trójkąta.

4

Mi wyszło ok 15 rogalików. Rogaliki układałam na wyłożonej papierem blaszce. Posmarowałam rozbełtanym jajkiem i piekłam przez 20 min w temp. 180' góra dół.

5

Wystudzone rogaliki posypałam cukrem pudrem. Są idealne!!!

Składniki

 2 szklanki mąki
 170 ml mleka
 3 łyżki cukru
 15 g drożdży świeżych
 40 g masła
 1 jajko + jedno jajko do posmarowania rogalików
 szczypta soli
Dodatkowo:
 krem czekoladowy

Przygotowanie

1

Rozczyn:
mleko lekko podgrzewam dodaję 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże, mieszam dokładnie ze sobą i odkładam w ciepłe miejsce na ok pół godziny. Kiedy rozczyn jest gotowy, przesiewam resztę mąki, sól i cukier do dużej miski. Dodaje jajka i stopione (wystudzone) masło i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam ciasto. Ciasto ma być delikatnie lepkie i miękkie. Podsypuje delikatnie mąką, przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na ok 1.5 godz.

2

Gotowe ciasto dzielę na 2 cześći. Każdą część rozwałkowuje na prostokąt o mniej więcej wymiarach 18/35 cm.

3

Nożem lub radełkiem wykrawam z ciasta trójkąty. Na podstawę trójkąta układam łyżkę kremu czekoladowego i zwijam zaczynając od podstawy kończąc na czubku trójkąta.

4

Mi wyszło ok 15 rogalików. Rogaliki układałam na wyłożonej papierem blaszce. Posmarowałam rozbełtanym jajkiem i piekłam przez 20 min w temp. 180' góra dół.

5

Wystudzone rogaliki posypałam cukrem pudrem. Są idealne!!!

Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *