Drożdżowe ślimaczki z jabłkami
Soczyste jabłka i mięciutkie ciasto! Do tego słodki lukier i szklanka ciepłego mleka! To przepis na idealne relaksujące jedzonko ❤ Polecam!
Masło roztapiam, chłodzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Jabłka obieram i kroje w kostkę. Do garnka przekładam jabłka i resztę składników na nadzienie, duszę ok 10 min aż jabłka zrobią się miękkie. Odstawiam do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na duży prostokąt. Na całym prostokącie równomiernie rozprowadzam nadzienie jabłkowe. Prostokąt zwijam w rulon i szczypie łączenie.
Kroję na mniej więcej równe plastry. Mi wyszło 16. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.
Następnie smaruje rozbełtanym jajkiem i posypuję cukrem trzcinowym.
Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.
Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną. W międzyczasie mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny robię lukier.
Lukruję już wystudzone drożdżówki!
Składniki
Przygotowanie
Masło roztapiam, chłodzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Jabłka obieram i kroje w kostkę. Do garnka przekładam jabłka i resztę składników na nadzienie, duszę ok 10 min aż jabłka zrobią się miękkie. Odstawiam do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na duży prostokąt. Na całym prostokącie równomiernie rozprowadzam nadzienie jabłkowe. Prostokąt zwijam w rulon i szczypie łączenie.
Kroję na mniej więcej równe plastry. Mi wyszło 16. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.
Następnie smaruje rozbełtanym jajkiem i posypuję cukrem trzcinowym.
Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.
Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną. W międzyczasie mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny robię lukier.
Lukruję już wystudzone drożdżówki!