Drożdżowe ślimaczki z jabłkami

Oceny

Soczyste jabłka i mięciutkie ciasto! Do tego słodki lukier i szklanka ciepłego mleka! To przepis na idealne relaksujące jedzonko ❤ Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje16
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 0,50 kg mąki
 50 g drożdży
 1 szklanka mleka
 0,50 kostki masła
 2 żółtka jaj
 3 łyżki cukru
 szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
 5 jabłek
 1 łyżeczka pasty waniliowej
 2 łyżki cukru trzcinowego
 0,50 łyżeczki cynamonu
 1 łyżka masła
 1 łyżka soku z cytryny
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 2 łyżki wrzątku
 1 łyżeczka soku z cytryny
1

Masło roztapiam, chłodzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Jabłka obieram i kroje w kostkę. Do garnka przekładam jabłka i resztę składników na nadzienie, duszę ok 10 min aż jabłka zrobią się miękkie. Odstawiam do wystudzenia.

2

Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na duży prostokąt. Na całym prostokącie równomiernie rozprowadzam nadzienie jabłkowe. Prostokąt zwijam w rulon i szczypie łączenie.

3

Kroję na mniej więcej równe plastry. Mi wyszło 16. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.

4

Następnie smaruje rozbełtanym jajkiem i posypuję cukrem trzcinowym.

5

Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.

6

Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną. W międzyczasie mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny robię lukier.

7

Lukruję już wystudzone drożdżówki!

Składniki

 0,50 kg mąki
 50 g drożdży
 1 szklanka mleka
 0,50 kostki masła
 2 żółtka jaj
 3 łyżki cukru
 szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
 5 jabłek
 1 łyżeczka pasty waniliowej
 2 łyżki cukru trzcinowego
 0,50 łyżeczki cynamonu
 1 łyżka masła
 1 łyżka soku z cytryny
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 2 łyżki wrzątku
 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Masło roztapiam, chłodzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Jabłka obieram i kroje w kostkę. Do garnka przekładam jabłka i resztę składników na nadzienie, duszę ok 10 min aż jabłka zrobią się miękkie. Odstawiam do wystudzenia.

2

Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na duży prostokąt. Na całym prostokącie równomiernie rozprowadzam nadzienie jabłkowe. Prostokąt zwijam w rulon i szczypie łączenie.

3

Kroję na mniej więcej równe plastry. Mi wyszło 16. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.

4

Następnie smaruje rozbełtanym jajkiem i posypuję cukrem trzcinowym.

5

Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.

6

Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną. W międzyczasie mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny robię lukier.

7

Lukruję już wystudzone drożdżówki!

Drożdżowe ślimaczki z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *