Drożdżowe ślimaczki z jagodami

Oceny

Soczyste jagody i mięciutkie ciasto! Do tego polewa z białej czekolady i szklanka ciepłego mleka! Przepyszne!

TweetUdostępnij
Porcje16
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Ciasto:
 50 g drożdży
 1 szklanka mleka
 0,50 kostki masła
 2 żółtka jaj
 3 łyżki cukru
 szczypta soli
Nadzienie jagodowe:
 350 g jagód świeżych lub mrożonych
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 2 łyżki cukru trzcinowego
Polewa z białej czekolady:
 50 ml śmietanki 30%
 100 g białej czekolady
1

Masło roztapiam, studzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Jagody mieszam z mąką i cukrem. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na duży prostokąt. Na całym prostokącie równomiernie rozprowadzam jagody.

2

Prostokąt zwijam w rulon i szczypie łączenie. Kroję na mniej więcej równe plastry.

3

Mi wyszło 16. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min. Następnie smaruje rozbełtanym jajkiem, posypuję cukrem trzcinowym.

4

Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.

5

Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną. W międzyczasie śmietankę podgrzewam, dodaje czekoladę i mieszam do rozpuszczenia.

6

Chwile studzę następnie polewam już wystudzone drożdżówki!

Składniki

Ciasto:
 50 g drożdży
 1 szklanka mleka
 0,50 kostki masła
 2 żółtka jaj
 3 łyżki cukru
 szczypta soli
Nadzienie jagodowe:
 350 g jagód świeżych lub mrożonych
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 2 łyżki cukru trzcinowego
Polewa z białej czekolady:
 50 ml śmietanki 30%
 100 g białej czekolady

Przygotowanie

1

Masło roztapiam, studzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Jagody mieszam z mąką i cukrem. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na duży prostokąt. Na całym prostokącie równomiernie rozprowadzam jagody.

2

Prostokąt zwijam w rulon i szczypie łączenie. Kroję na mniej więcej równe plastry.

3

Mi wyszło 16. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min. Następnie smaruje rozbełtanym jajkiem, posypuję cukrem trzcinowym.

4

Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.

5

Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną. W międzyczasie śmietankę podgrzewam, dodaje czekoladę i mieszam do rozpuszczenia.

6

Chwile studzę następnie polewam już wystudzone drożdżówki!

Drożdżowe ślimaczki z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *