Drożdżowe ślimaczki z jagodami
Soczyste jagody i mięciutkie ciasto! Do tego polewa z białej czekolady i szklanka ciepłego mleka! Przepyszne!
Masło roztapiam, studzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Jagody mieszam z mąką i cukrem. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na duży prostokąt. Na całym prostokącie równomiernie rozprowadzam jagody.
Prostokąt zwijam w rulon i szczypie łączenie. Kroję na mniej więcej równe plastry.
Mi wyszło 16. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min. Następnie smaruje rozbełtanym jajkiem, posypuję cukrem trzcinowym.
Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.
Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną. W międzyczasie śmietankę podgrzewam, dodaje czekoladę i mieszam do rozpuszczenia.
Chwile studzę następnie polewam już wystudzone drożdżówki!
Składniki
Przygotowanie
Masło roztapiam, studzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Jagody mieszam z mąką i cukrem. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na duży prostokąt. Na całym prostokącie równomiernie rozprowadzam jagody.
Prostokąt zwijam w rulon i szczypie łączenie. Kroję na mniej więcej równe plastry.
Mi wyszło 16. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min. Następnie smaruje rozbełtanym jajkiem, posypuję cukrem trzcinowym.
Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.
Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną. W międzyczasie śmietankę podgrzewam, dodaje czekoladę i mieszam do rozpuszczenia.
Chwile studzę następnie polewam już wystudzone drożdżówki!