Drożdżowe ślimaczki z serem

Oceny

Kremowy serek i mięciutkie ciasto! Do tego słodki lukier i szklanka ciepłego mleka! To przepis na idealne relaksujące jedzonko ❤ Polecam!:)

TweetUdostępnij
Porcje17
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 0,50 kg mąki
 50 g drożdży
 1 szklanka mleka
 0,50 kostki masła
 2 żółtka jaj
 3 łyżki cukru
 szczypta soli
Ser:
 200 g sera białego najlepiej nie ziarnistego
 100 g serka mascarpone
 1 łyżeczka pasty waniliowej
 3 łyżki cukru
 2 żółtka jaj
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 2 łyżki wrzątku
 1 łyżeczka soku z cytryny
1

Masło roztapiam, chłodzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sery, cukier i żółtka miksuję razem na gładką masę.

2

Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na duży prostokąt.

3

Na całym prostokącie rozsmarowuje masę serową .

4

Prostokąt kroję na 8 pasków a każdy pasek jeszcze na połowę tak aby wyszło ich 16. Każdy pasek zawijam w ślimaczka serem do środka.

5

Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.

6

Następnie smaruje rozbełtanym jajkiem.

7

Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.

8

Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną. W międzyczasie mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny robię lukier.

9

Lukruję już wystudzone drożdżówki!

Składniki

 0,50 kg mąki
 50 g drożdży
 1 szklanka mleka
 0,50 kostki masła
 2 żółtka jaj
 3 łyżki cukru
 szczypta soli
Ser:
 200 g sera białego najlepiej nie ziarnistego
 100 g serka mascarpone
 1 łyżeczka pasty waniliowej
 3 łyżki cukru
 2 żółtka jaj
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 2 łyżki wrzątku
 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Masło roztapiam, chłodzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sery, cukier i żółtka miksuję razem na gładką masę.

2

Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na duży prostokąt.

3

Na całym prostokącie rozsmarowuje masę serową .

4

Prostokąt kroję na 8 pasków a każdy pasek jeszcze na połowę tak aby wyszło ich 16. Każdy pasek zawijam w ślimaczka serem do środka.

5

Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.

6

Następnie smaruje rozbełtanym jajkiem.

7

Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.

8

Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną. W międzyczasie mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny robię lukier.

9

Lukruję już wystudzone drożdżówki!

Drożdżowe ślimaczki z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *