Drożdżowe ślimaczki z serem
Kremowy serek i mięciutkie ciasto! Do tego słodki lukier i szklanka ciepłego mleka! To przepis na idealne relaksujące jedzonko ❤ Polecam!:)
Masło roztapiam, chłodzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sery, cukier i żółtka miksuję razem na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na duży prostokąt.
Na całym prostokącie rozsmarowuje masę serową .
Prostokąt kroję na 8 pasków a każdy pasek jeszcze na połowę tak aby wyszło ich 16. Każdy pasek zawijam w ślimaczka serem do środka.
Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.
Następnie smaruje rozbełtanym jajkiem.
Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.
Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną. W międzyczasie mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny robię lukier.
Lukruję już wystudzone drożdżówki!
Składniki
Przygotowanie
Masło roztapiam, chłodzę. Mleko delikatnie podgrzewam, ma być lekko cieple (nie gorące) dodaję drożdże i mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, dodaję mleko z drożdżami, masło i żółtka. Wszystko mieszam i wyrabiam aż wszystkie składniki się połączą. Formuje zgrabną kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sery, cukier i żółtka miksuję razem na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i rozwałkowuje na duży prostokąt.
Na całym prostokącie rozsmarowuje masę serową .
Prostokąt kroję na 8 pasków a każdy pasek jeszcze na połowę tak aby wyszło ich 16. Każdy pasek zawijam w ślimaczka serem do środka.
Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.
Następnie smaruje rozbełtanym jajkiem.
Piekę w piekarniku w 170' 25 min. góra dół. Następnie uchylam lekko piekarnik i drożdżówki trzymam w nim jeszcze 10 min.
Drożdżówki wyjmuje i czekam aż ostygną. W międzyczasie mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny robię lukier.
Lukruję już wystudzone drożdżówki!