Expresowy gulasz z kurczaka
Expresowy gulasz z kurczaka!❤ z papryką, pieczarkami, cebulą i marchewką! kremowy, aksamitny i lekko pikantny!❤ do tego kolorowy ryż i obiad w 30 min jak marzenie.
Kurczaka kroję w większą kostkę. Oprószam papryka słodka, ostra, solą i pieprzem. Podpiekam aż zrobi się lekko rumiany. Kurczaka ściągam z patelni. Cebulę kroję w piórka, paprykę i marchewkę w słupki a pieczarki w plasterki. Warzywa podpiekam na patelni na mocniejszym ogniu. Przyprawiam jak kurczaka. Do warzyw dodaję kurczaka i chwilę razem podsmażam. Następnie dodaję bulion, koncentrat i masło. W międzyczasie gotuję ryż. Warzywa z kurczakiem gotuję razem ok 5 min. Następnie dodaję zahartowaną z sosem śmietankę i ponownie zagotowuje. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodaję łyżkę mąki rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki wody.
Gulasz gotuję jeszcze 5 min. Na koniec wrzucam małą garść natki pietruszki. Podaję z ryżem lub kaszą.
Składniki
Przygotowanie
Kurczaka kroję w większą kostkę. Oprószam papryka słodka, ostra, solą i pieprzem. Podpiekam aż zrobi się lekko rumiany. Kurczaka ściągam z patelni. Cebulę kroję w piórka, paprykę i marchewkę w słupki a pieczarki w plasterki. Warzywa podpiekam na patelni na mocniejszym ogniu. Przyprawiam jak kurczaka. Do warzyw dodaję kurczaka i chwilę razem podsmażam. Następnie dodaję bulion, koncentrat i masło. W międzyczasie gotuję ryż. Warzywa z kurczakiem gotuję razem ok 5 min. Następnie dodaję zahartowaną z sosem śmietankę i ponownie zagotowuje. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodaję łyżkę mąki rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki wody.
Gulasz gotuję jeszcze 5 min. Na koniec wrzucam małą garść natki pietruszki. Podaję z ryżem lub kaszą.