Expresowy gulasz z kurczaka

Oceny

Expresowy gulasz z kurczaka!❤ z papryką, pieczarkami, cebulą i marchewką! kremowy, aksamitny i lekko pikantny!❤ do tego kolorowy ryż i obiad w 30 min jak marzenie.

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania30 minut
 2 średnie filety z kurczaka
 2 cebule
 1 papryka
 8 pieczarek
 1 marchewka
  szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
 1 łyżka masła
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 1 szklanka bulionu
 1 łyżka mąki
 2 łyżki pietruszki natki
1

Kurczaka kroję w większą kostkę. Oprószam papryka słodka, ostra, solą i pieprzem. Podpiekam aż zrobi się lekko rumiany. Kurczaka ściągam z patelni. Cebulę kroję w piórka, paprykę i marchewkę w słupki a pieczarki w plasterki. Warzywa podpiekam na patelni na mocniejszym ogniu. Przyprawiam jak kurczaka. Do warzyw dodaję kurczaka i chwilę razem podsmażam. Następnie dodaję bulion, koncentrat i masło. W międzyczasie gotuję ryż. Warzywa z kurczakiem gotuję razem ok 5 min. Następnie dodaję zahartowaną z sosem śmietankę i ponownie zagotowuje. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodaję łyżkę mąki rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki wody.

2

Gulasz gotuję jeszcze 5 min. Na koniec wrzucam małą garść natki pietruszki. Podaję z ryżem lub kaszą.

Składniki

 2 średnie filety z kurczaka
 2 cebule
 1 papryka
 8 pieczarek
 1 marchewka
  szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
 1 łyżka masła
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 1 szklanka bulionu
 1 łyżka mąki
 2 łyżki pietruszki natki

Przygotowanie

1

Kurczaka kroję w większą kostkę. Oprószam papryka słodka, ostra, solą i pieprzem. Podpiekam aż zrobi się lekko rumiany. Kurczaka ściągam z patelni. Cebulę kroję w piórka, paprykę i marchewkę w słupki a pieczarki w plasterki. Warzywa podpiekam na patelni na mocniejszym ogniu. Przyprawiam jak kurczaka. Do warzyw dodaję kurczaka i chwilę razem podsmażam. Następnie dodaję bulion, koncentrat i masło. W międzyczasie gotuję ryż. Warzywa z kurczakiem gotuję razem ok 5 min. Następnie dodaję zahartowaną z sosem śmietankę i ponownie zagotowuje. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodaję łyżkę mąki rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki wody.

2

Gulasz gotuję jeszcze 5 min. Na koniec wrzucam małą garść natki pietruszki. Podaję z ryżem lub kaszą.

Expresowy gulasz z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *