Galaretki drobiowe
Nieodłączny element Świątecznego stołu! ❤ U Nas mistrzem ich wykonania jest Mój Teść i właśnie jego przepis Wam wrzucam! Dużo mięsa, warzywa, jajko i pyszna, dobrze zwarta galaretka z bulionu! ❤ Są pyszne! Polecam!
Mięso wkładam do garnka i zalewam 2 litrami wody. Zagotowuje i zbieram sitkiem szumowinę. Dodaję warzywa: marchew, selera, pietruszkę korzeń i natkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie liście laurowe i łyżeczkę soli. Gotuję bulion aż mięso będzie miękkie ale nie będzie się rozwalało (około godzinę). Po tym czasie wyciągam z bulionu wszystkie warzywa i mięso. Bulion przecedzam na drobnym sitku. Wsypuję żelatynę.
Mieszam do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Bulion studzę. W międzyczasie przygotowuje sobie pojemniczki w których układam pokrojone w ćwiartki jajko, marchewkę z rosołu, groszek, natkę pietruszki i pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Całość zalewam przestudzonym bulionem z żelatyną. Odstawiam do zastygnięcia na ok 5- 6 godzin.
Składniki
Przygotowanie
Mięso wkładam do garnka i zalewam 2 litrami wody. Zagotowuje i zbieram sitkiem szumowinę. Dodaję warzywa: marchew, selera, pietruszkę korzeń i natkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie liście laurowe i łyżeczkę soli. Gotuję bulion aż mięso będzie miękkie ale nie będzie się rozwalało (około godzinę). Po tym czasie wyciągam z bulionu wszystkie warzywa i mięso. Bulion przecedzam na drobnym sitku. Wsypuję żelatynę.
Mieszam do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Bulion studzę. W międzyczasie przygotowuje sobie pojemniczki w których układam pokrojone w ćwiartki jajko, marchewkę z rosołu, groszek, natkę pietruszki i pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Całość zalewam przestudzonym bulionem z żelatyną. Odstawiam do zastygnięcia na ok 5- 6 godzin.