Galaretki drobiowe

Oceny

Nieodłączny element Świątecznego stołu! ❤ U Nas mistrzem ich wykonania jest Mój Teść i właśnie jego przepis Wam wrzucam! Dużo mięsa, warzywa, jajko i pyszna, dobrze zwarta galaretka z bulionu! ❤ Są pyszne! Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje10
Czas wykonania1 godz. 40 minut
 2 pałki z indyka
 2 udka z kurczaka
 1 mały filet z indyka (ok 0.5 kg)
 2 średnie marchewki
 50 g żelatyny
 3 pietruszki
 kawałek selera
 wiązka natki pietruszki
 opalona cebula
 2 ząbki czosnku
 4 ziarenka ziela angielskiego
 3 liście laurowe
 kilka ziarenek pieprzu, sól
Do galaretek:
 jajka ugotowane na twardo
 groszek
 natka pietruszki
1

Mięso wkładam do garnka i zalewam 2 litrami wody. Zagotowuje i zbieram sitkiem szumowinę. Dodaję warzywa: marchew, selera, pietruszkę korzeń i natkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie liście laurowe i łyżeczkę soli. Gotuję bulion aż mięso będzie miękkie ale nie będzie się rozwalało (około godzinę). Po tym czasie wyciągam z bulionu wszystkie warzywa i mięso. Bulion przecedzam na drobnym sitku. Wsypuję żelatynę.

2

Mieszam do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Bulion studzę. W międzyczasie przygotowuje sobie pojemniczki w których układam pokrojone w ćwiartki jajko, marchewkę z rosołu, groszek, natkę pietruszki i pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Całość zalewam przestudzonym bulionem z żelatyną. Odstawiam do zastygnięcia na ok 5- 6 godzin.

Składniki

 2 pałki z indyka
 2 udka z kurczaka
 1 mały filet z indyka (ok 0.5 kg)
 2 średnie marchewki
 50 g żelatyny
 3 pietruszki
 kawałek selera
 wiązka natki pietruszki
 opalona cebula
 2 ząbki czosnku
 4 ziarenka ziela angielskiego
 3 liście laurowe
 kilka ziarenek pieprzu, sól
Do galaretek:
 jajka ugotowane na twardo
 groszek
 natka pietruszki

Przygotowanie

1

Mięso wkładam do garnka i zalewam 2 litrami wody. Zagotowuje i zbieram sitkiem szumowinę. Dodaję warzywa: marchew, selera, pietruszkę korzeń i natkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie liście laurowe i łyżeczkę soli. Gotuję bulion aż mięso będzie miękkie ale nie będzie się rozwalało (około godzinę). Po tym czasie wyciągam z bulionu wszystkie warzywa i mięso. Bulion przecedzam na drobnym sitku. Wsypuję żelatynę.

2

Mieszam do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Bulion studzę. W międzyczasie przygotowuje sobie pojemniczki w których układam pokrojone w ćwiartki jajko, marchewkę z rosołu, groszek, natkę pietruszki i pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Całość zalewam przestudzonym bulionem z żelatyną. Odstawiam do zastygnięcia na ok 5- 6 godzin.

Galaretki drobiowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *