Indyk w sosie z borowikami

Oceny

Indyk w sosie z borowikami, talarkami z ziemniaczków i surówka z kapusty pekińskiej ❤ Pyszny obiad z wykorzystaniem świeżych grzybów! Mięso w kremowym sosie, chrupiące ziemniaczki i pyszna surówka. Polecam! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania45 minut
 1 filet z indyka
 200 g grzybów u mnie borowiki
 1 cebula czerwona
 0,50 szklanki śmietanki 30%
 0,50 szklanki bulionu
 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 sól, pieprz, słodka papryka
Ziemniaki:
 1 kg ziemniaków
 ¼ oleju
 przyprawy: curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostrą)
Surówka z kapusty pekińskiej:
 1 duża kapusta pekińska
 2 średnie marchewki
 1 cebula
 4 łyżki dobrego majonezu
 sok z połowy cytryny
 1 łyżka cukru pudru
 sól, pieprz do smaku
1

Indyka kroję w grubsze plastry i rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodką papryką.

2

Smażę po 3 min z każdej strony. Ściągam z patelni. Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję pokrojone grzyby.

3

Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką posypuję pietruszką. Smażę z cebulą przez ok 5 min.

4

Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje. Gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje. Dodaję indyka i duszę w sosie ok 5 min.

5

Ziemniaki (ok 1 kg) obieram i kroję w grubsze plastry. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostrą) mieszam i zalewam ziemniaki (rozprowadzam równomiernie). Ziemniaki piekę w naczyniu żaroodpornym. Przez pół godz piekłam w 180' góra dół. Następnie ziemniaki dopiekam zwiększając temp do 200' opcja grilla przez 5-10 min. 🤤❤

6

W kapuście wykrawam łyko i szatkuje kapustę na mniejsze kawałki. Marchewkę obieram i ucieram na tarce (ta stroną do surówek taka mniejsza) cebulę ucieram jak marchewkę. Dodaje resztę składników i mieszam wszystko. Na koniec do lodowy na jakieś 2 godz żeby się przegryzło i gotowe.

Składniki

 1 filet z indyka
 200 g grzybów u mnie borowiki
 1 cebula czerwona
 0,50 szklanki śmietanki 30%
 0,50 szklanki bulionu
 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 sól, pieprz, słodka papryka
Ziemniaki:
 1 kg ziemniaków
 ¼ oleju
 przyprawy: curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostrą)
Surówka z kapusty pekińskiej:
 1 duża kapusta pekińska
 2 średnie marchewki
 1 cebula
 4 łyżki dobrego majonezu
 sok z połowy cytryny
 1 łyżka cukru pudru
 sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Indyka kroję w grubsze plastry i rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodką papryką.

2

Smażę po 3 min z każdej strony. Ściągam z patelni. Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję pokrojone grzyby.

3

Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką posypuję pietruszką. Smażę z cebulą przez ok 5 min.

4

Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje. Gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje. Dodaję indyka i duszę w sosie ok 5 min.

5

Ziemniaki (ok 1 kg) obieram i kroję w grubsze plastry. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostrą) mieszam i zalewam ziemniaki (rozprowadzam równomiernie). Ziemniaki piekę w naczyniu żaroodpornym. Przez pół godz piekłam w 180' góra dół. Następnie ziemniaki dopiekam zwiększając temp do 200' opcja grilla przez 5-10 min. 🤤❤

6

W kapuście wykrawam łyko i szatkuje kapustę na mniejsze kawałki. Marchewkę obieram i ucieram na tarce (ta stroną do surówek taka mniejsza) cebulę ucieram jak marchewkę. Dodaje resztę składników i mieszam wszystko. Na koniec do lodowy na jakieś 2 godz żeby się przegryzło i gotowe.

Indyk w sosie z borowikami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *