Indyk w sosie z borowikami
Indyk w sosie z borowikami, talarkami z ziemniaczków i surówka z kapusty pekińskiej ❤ Pyszny obiad z wykorzystaniem świeżych grzybów! Mięso w kremowym sosie, chrupiące ziemniaczki i pyszna surówka. Polecam! 🙂
Indyka kroję w grubsze plastry i rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodką papryką.
Smażę po 3 min z każdej strony. Ściągam z patelni. Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję pokrojone grzyby.
Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką posypuję pietruszką. Smażę z cebulą przez ok 5 min.
Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje. Gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje. Dodaję indyka i duszę w sosie ok 5 min.
Ziemniaki (ok 1 kg) obieram i kroję w grubsze plastry. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostrą) mieszam i zalewam ziemniaki (rozprowadzam równomiernie). Ziemniaki piekę w naczyniu żaroodpornym. Przez pół godz piekłam w 180' góra dół. Następnie ziemniaki dopiekam zwiększając temp do 200' opcja grilla przez 5-10 min. 🤤❤
W kapuście wykrawam łyko i szatkuje kapustę na mniejsze kawałki. Marchewkę obieram i ucieram na tarce (ta stroną do surówek taka mniejsza) cebulę ucieram jak marchewkę. Dodaje resztę składników i mieszam wszystko. Na koniec do lodowy na jakieś 2 godz żeby się przegryzło i gotowe.
Składniki
Przygotowanie
Indyka kroję w grubsze plastry i rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą pieprzem i słodką papryką.
Smażę po 3 min z każdej strony. Ściągam z patelni. Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję pokrojone grzyby.
Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką posypuję pietruszką. Smażę z cebulą przez ok 5 min.
Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje. Gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje. Dodaję indyka i duszę w sosie ok 5 min.
Ziemniaki (ok 1 kg) obieram i kroję w grubsze plastry. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki (słodka i ostrą) mieszam i zalewam ziemniaki (rozprowadzam równomiernie). Ziemniaki piekę w naczyniu żaroodpornym. Przez pół godz piekłam w 180' góra dół. Następnie ziemniaki dopiekam zwiększając temp do 200' opcja grilla przez 5-10 min. 🤤❤
W kapuście wykrawam łyko i szatkuje kapustę na mniejsze kawałki. Marchewkę obieram i ucieram na tarce (ta stroną do surówek taka mniejsza) cebulę ucieram jak marchewkę. Dodaje resztę składników i mieszam wszystko. Na koniec do lodowy na jakieś 2 godz żeby się przegryzło i gotowe.