Jagodowa chmurka

Oceny

Ciasto idealne na weekend! ❤ Kruche ciasto, galaretka z jagodami i śmietankowy krem a na samej górze korona z chrupiącej bezy!

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania3 godz.
Blat bezowy:
 4 białka
 200 g cukru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 garść płatków migdałów
Kruchy spód:
 3 żółtka
 30 g drobnego cukru
 1 szklanka mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 100 g masła
 1 łyżeczka pasty waniliowej
Galaretka:
 3 galaretki owoce leśne
 400 g jagód
Krem:
 300 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
 370 g serka mascarpone
 3 łyżki cukru pudru
 1 małe opakowanie śmietanki fix (opcjonalnie)
1

Blat bezowy:
Białka ubijam na sztywno, powoli ciągle ubijając dodaję cukier. Masą ma być bardzo gęsta, błyszcząca a cukier musi się rozpuścić. Na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia.

2

Na blaszce wyłożonej papierem rysujemy okrąg o wymiarach spodu tortownicy (23 cm).

3

Wykładamy na nią masę bezową. Rozprowadzamy szpatułką i posypujemy migdałami.

4

Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140' po 3 min zmniejszamy temp do 110' i suszymy bezę przez ok 2 godz. Studzę do zimnego piekarnika

5

Kruchy spód:
Wszystkie składniki spód zagniatamy aż powstanie zwarte ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy spód tortownicy ciastem (tortownicę wykładamy papierem).

6

Przed włożeniem do piekarnika pozakłuwałam ciasto widelcem. Piekłam w 190' góra dół przez 20 min.

7

Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku i studzę. Dodaję jagody (wcześniej wkładam je do zamrażarki) i mieszam.

8

Galaretką po chwili zacznie mocno tężeć. Wykładam ją na wystudzony kruchy spód i wyrównuje. Odkładam do lodówki.

9

Krem:
Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaję fix i cukier puder. Miksuje do połączenia. Dodaję mascarpone i ponownie miksuję.

10

Gotowy krem wykładam na galaretkę z jagodami.

11

Na koniec nakładam bezę i delikatnie uciskam.

12

Gotowe!❤

Składniki

Blat bezowy:
 4 białka
 200 g cukru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 garść płatków migdałów
Kruchy spód:
 3 żółtka
 30 g drobnego cukru
 1 szklanka mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 100 g masła
 1 łyżeczka pasty waniliowej
Galaretka:
 3 galaretki owoce leśne
 400 g jagód
Krem:
 300 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
 370 g serka mascarpone
 3 łyżki cukru pudru
 1 małe opakowanie śmietanki fix (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Blat bezowy:
Białka ubijam na sztywno, powoli ciągle ubijając dodaję cukier. Masą ma być bardzo gęsta, błyszcząca a cukier musi się rozpuścić. Na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia.

2

Na blaszce wyłożonej papierem rysujemy okrąg o wymiarach spodu tortownicy (23 cm).

3

Wykładamy na nią masę bezową. Rozprowadzamy szpatułką i posypujemy migdałami.

4

Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140' po 3 min zmniejszamy temp do 110' i suszymy bezę przez ok 2 godz. Studzę do zimnego piekarnika

5

Kruchy spód:
Wszystkie składniki spód zagniatamy aż powstanie zwarte ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy spód tortownicy ciastem (tortownicę wykładamy papierem).

6

Przed włożeniem do piekarnika pozakłuwałam ciasto widelcem. Piekłam w 190' góra dół przez 20 min.

7

Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku i studzę. Dodaję jagody (wcześniej wkładam je do zamrażarki) i mieszam.

8

Galaretką po chwili zacznie mocno tężeć. Wykładam ją na wystudzony kruchy spód i wyrównuje. Odkładam do lodówki.

9

Krem:
Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaję fix i cukier puder. Miksuje do połączenia. Dodaję mascarpone i ponownie miksuję.

10

Gotowy krem wykładam na galaretkę z jagodami.

11

Na koniec nakładam bezę i delikatnie uciskam.

12

Gotowe!❤

Jagodowa chmurka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *