Jagodowa chmurka
Ciasto idealne na weekend! ❤ Kruche ciasto, galaretka z jagodami i śmietankowy krem a na samej górze korona z chrupiącej bezy!
Blat bezowy:
Białka ubijam na sztywno, powoli ciągle ubijając dodaję cukier. Masą ma być bardzo gęsta, błyszcząca a cukier musi się rozpuścić. Na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia.
Na blaszce wyłożonej papierem rysujemy okrąg o wymiarach spodu tortownicy (23 cm).
Wykładamy na nią masę bezową. Rozprowadzamy szpatułką i posypujemy migdałami.
Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140' po 3 min zmniejszamy temp do 110' i suszymy bezę przez ok 2 godz. Studzę do zimnego piekarnika
Kruchy spód:
Wszystkie składniki spód zagniatamy aż powstanie zwarte ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy spód tortownicy ciastem (tortownicę wykładamy papierem).
Przed włożeniem do piekarnika pozakłuwałam ciasto widelcem. Piekłam w 190' góra dół przez 20 min.
Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku i studzę. Dodaję jagody (wcześniej wkładam je do zamrażarki) i mieszam.
Galaretką po chwili zacznie mocno tężeć. Wykładam ją na wystudzony kruchy spód i wyrównuje. Odkładam do lodówki.
Krem:
Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaję fix i cukier puder. Miksuje do połączenia. Dodaję mascarpone i ponownie miksuję.
Gotowy krem wykładam na galaretkę z jagodami.
Na koniec nakładam bezę i delikatnie uciskam.
Gotowe!❤
Składniki
Przygotowanie
Blat bezowy:
Białka ubijam na sztywno, powoli ciągle ubijając dodaję cukier. Masą ma być bardzo gęsta, błyszcząca a cukier musi się rozpuścić. Na koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia.
Na blaszce wyłożonej papierem rysujemy okrąg o wymiarach spodu tortownicy (23 cm).
Wykładamy na nią masę bezową. Rozprowadzamy szpatułką i posypujemy migdałami.
Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140' po 3 min zmniejszamy temp do 110' i suszymy bezę przez ok 2 godz. Studzę do zimnego piekarnika
Kruchy spód:
Wszystkie składniki spód zagniatamy aż powstanie zwarte ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy spód tortownicy ciastem (tortownicę wykładamy papierem).
Przed włożeniem do piekarnika pozakłuwałam ciasto widelcem. Piekłam w 190' góra dół przez 20 min.
Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku i studzę. Dodaję jagody (wcześniej wkładam je do zamrażarki) i mieszam.
Galaretką po chwili zacznie mocno tężeć. Wykładam ją na wystudzony kruchy spód i wyrównuje. Odkładam do lodówki.
Krem:
Śmietankę ubijam aż zrobi się sztywna. Dodaję fix i cukier puder. Miksuje do połączenia. Dodaję mascarpone i ponownie miksuję.
Gotowy krem wykładam na galaretkę z jagodami.
Na koniec nakładam bezę i delikatnie uciskam.
Gotowe!❤