Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami w panierce z panko i parmezanem
Pyszne krokiety inaczej! Są przepyszne! A dzięki panierce idealnie chrupiące! Do tego sosik i obiad idealny gotowy!
Farsz:
Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam gyrosem i smażę aż kurczak będzie miękki. Ściągam z patelni. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w kostkę doprawiam sola pieprzem i słodka papryką. Smażę na maśle pieczarki z cebula aż odparuje cała woda. Dodaję kurczaka i ponownie chwilę smażę. Pietruszkę siekam drobno i dodaję do farszu.
Farsz studzę. Ser ścieram na tarce, duże oczka. Dodaję do wystudzonego sosu.
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy aż powstanie jednolita masa. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy z obydwu stron na rumiany kolor placków.
Na każdego naleśniki nakładam 2 łyżki farszu. Krokieta zawijam najpierw boki a później roluje.
Składniki na panierkę mieszam dokładnie. Krokiety panieruje w mące, jajku i panierce.
Smażę z każdej strony na złoty kolor. Podaję z sosem.
Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty) 1 łyżeczka suszonego koperku, szczypta suszonej pietruszki, soli, pieprzu, czosnku
Składniki
Przygotowanie
Farsz:
Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam gyrosem i smażę aż kurczak będzie miękki. Ściągam z patelni. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w kostkę doprawiam sola pieprzem i słodka papryką. Smażę na maśle pieczarki z cebula aż odparuje cała woda. Dodaję kurczaka i ponownie chwilę smażę. Pietruszkę siekam drobno i dodaję do farszu.
Farsz studzę. Ser ścieram na tarce, duże oczka. Dodaję do wystudzonego sosu.
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy aż powstanie jednolita masa. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy z obydwu stron na rumiany kolor placków.
Na każdego naleśniki nakładam 2 łyżki farszu. Krokieta zawijam najpierw boki a później roluje.
Składniki na panierkę mieszam dokładnie. Krokiety panieruje w mące, jajku i panierce.
Smażę z każdej strony na złoty kolor. Podaję z sosem.
Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty) 1 łyżeczka suszonego koperku, szczypta suszonej pietruszki, soli, pieprzu, czosnku