Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami w panierce z panko i parmezanem

Oceny

Pyszne krokiety inaczej! Są przepyszne! A dzięki panierce idealnie chrupiące! Do tego sosik i obiad idealny gotowy!

TweetUdostępnij
Porcje10
Czas wykonania1 godz.
Farsz:
 2 piersi z kurczaka
 1 cebula
 15 pieczarek
 30 dag sera żółtego
 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 przyprawa gyros, słodka papryka, sól pieprz
Składniki na ciasto naleśnikowe:
 130 g mąki (3/4 szklanki)
 2 małe jajka
 ¾ szklanki mleka
 0,50 szklanki wody gazowanej
 szczypta soli
Panierka:
 2 szklanki panierki panko
 1 łyżka parmezanu
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 1 łyżeczka suszonej pietruszki
 0,50 łyżeczki soli
Dodatkowo do panierowania:
 mąka
 2 jajka
1

Farsz:
Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam gyrosem i smażę aż kurczak będzie miękki. Ściągam z patelni. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w kostkę doprawiam sola pieprzem i słodka papryką. Smażę na maśle pieczarki z cebula aż odparuje cała woda. Dodaję kurczaka i ponownie chwilę smażę. Pietruszkę siekam drobno i dodaję do farszu.

2

Farsz studzę. Ser ścieram na tarce, duże oczka. Dodaję do wystudzonego sosu.

3

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy aż powstanie jednolita masa. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy z obydwu stron na rumiany kolor placków.

4

Na każdego naleśniki nakładam 2 łyżki farszu. Krokieta zawijam najpierw boki a później roluje.

5

Składniki na panierkę mieszam dokładnie. Krokiety panieruje w mące, jajku i panierce.

6

Smażę z każdej strony na złoty kolor. Podaję z sosem.
Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty) 1 łyżeczka suszonego koperku, szczypta suszonej pietruszki, soli, pieprzu, czosnku

7

8

Składniki

Farsz:
 2 piersi z kurczaka
 1 cebula
 15 pieczarek
 30 dag sera żółtego
 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 przyprawa gyros, słodka papryka, sól pieprz
Składniki na ciasto naleśnikowe:
 130 g mąki (3/4 szklanki)
 2 małe jajka
 ¾ szklanki mleka
 0,50 szklanki wody gazowanej
 szczypta soli
Panierka:
 2 szklanki panierki panko
 1 łyżka parmezanu
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 1 łyżeczka suszonej pietruszki
 0,50 łyżeczki soli
Dodatkowo do panierowania:
 mąka
 2 jajka

Przygotowanie

1

Farsz:
Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam gyrosem i smażę aż kurczak będzie miękki. Ściągam z patelni. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w kostkę doprawiam sola pieprzem i słodka papryką. Smażę na maśle pieczarki z cebula aż odparuje cała woda. Dodaję kurczaka i ponownie chwilę smażę. Pietruszkę siekam drobno i dodaję do farszu.

2

Farsz studzę. Ser ścieram na tarce, duże oczka. Dodaję do wystudzonego sosu.

3

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy aż powstanie jednolita masa. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy z obydwu stron na rumiany kolor placków.

4

Na każdego naleśniki nakładam 2 łyżki farszu. Krokieta zawijam najpierw boki a później roluje.

5

Składniki na panierkę mieszam dokładnie. Krokiety panieruje w mące, jajku i panierce.

6

Smażę z każdej strony na złoty kolor. Podaję z sosem.
Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty) 1 łyżeczka suszonego koperku, szczypta suszonej pietruszki, soli, pieprzu, czosnku

7

8

Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami w panierce z panko i parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *