Mini serniczki z żelką jagodową i kremem z białej czekolady

Oceny

Wspaniały deser idealny do kawusi! Mięciutkie, słodziutkie serniczki przełamane pyszną żelką jagodową. Smakują tak pysznie jak wyglądają! Polecam 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania1 godz.
Spód:
 100 g ciasteczek herbatników
 100 g herbatników w czekoladzie
 50 g masła
Masa serowa:
 400 g sera białego u mnie zwykły delikate z biedronki zblendowany
 250 g mascarpone
 0,50 szklanki drobnego cukru
 2 jajka
 1 budyń waniliowy bez cukru
 1 łyżeczka pasty waniliowej
Krem: (robię dzień wcześniej)
 100 ml śmietanki kremówki 36%
 100 g serka mascarpone
 100 g białej czekolady
Żelka jagodowa:
 250 g jagód mrożonych lub świeżych
 1 łyżka cukru
 0,50 szklanki wody
 1 galaretka owoce leśne
Dodatkowo:
 jagody lub borówki, biała czekolada i mięta
1

Herbatniki blenduje na pył. Dodaję roztopione i przestudzone masło i dokładnie mieszam. 12 papilotek wkładam do formy. Do każdej papilotki wkładam po łyżce zmiksowanych ciasteczek i lekko ugniatam. Wszystkie składniki na sernik wkładam do miski i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Ser przelewam do papilotek, zostawiam trochę miejsca na żelkę. Piekę 20 min w 160' góra dół. Następnie wyciągam i studzę. Kiedy wystygną przekładam do lodówki.

2

Do jagód wlewam wodę i zagotowuje. Jagody wlewam do garnuszka dodaję galaretkę i łyżkę cukru, dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny prawie tężejący.

3

Na wystudzone serniczki nakładam porcję żelki jagodowej aż do napełniania papilotki. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.

4

Krem: Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Mase odkładam do lodówki na parę godzin. Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem. Krem przekładam do rękawa cukierniczego.
Serniczki wyciągam z papilotków, wyciskam krem i dekoruję.

5

Ja użyłam białej czekolady, borówek i mięty.

6

Serniczki są bardzo kremowe, nie są zbite!❤ Smakują obłędnie!

7

Składniki

Spód:
 100 g ciasteczek herbatników
 100 g herbatników w czekoladzie
 50 g masła
Masa serowa:
 400 g sera białego u mnie zwykły delikate z biedronki zblendowany
 250 g mascarpone
 0,50 szklanki drobnego cukru
 2 jajka
 1 budyń waniliowy bez cukru
 1 łyżeczka pasty waniliowej
Krem: (robię dzień wcześniej)
 100 ml śmietanki kremówki 36%
 100 g serka mascarpone
 100 g białej czekolady
Żelka jagodowa:
 250 g jagód mrożonych lub świeżych
 1 łyżka cukru
 0,50 szklanki wody
 1 galaretka owoce leśne
Dodatkowo:
 jagody lub borówki, biała czekolada i mięta

Przygotowanie

1

Herbatniki blenduje na pył. Dodaję roztopione i przestudzone masło i dokładnie mieszam. 12 papilotek wkładam do formy. Do każdej papilotki wkładam po łyżce zmiksowanych ciasteczek i lekko ugniatam. Wszystkie składniki na sernik wkładam do miski i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Ser przelewam do papilotek, zostawiam trochę miejsca na żelkę. Piekę 20 min w 160' góra dół. Następnie wyciągam i studzę. Kiedy wystygną przekładam do lodówki.

2

Do jagód wlewam wodę i zagotowuje. Jagody wlewam do garnuszka dodaję galaretkę i łyżkę cukru, dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny prawie tężejący.

3

Na wystudzone serniczki nakładam porcję żelki jagodowej aż do napełniania papilotki. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.

4

Krem: Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Mase odkładam do lodówki na parę godzin. Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem. Krem przekładam do rękawa cukierniczego.
Serniczki wyciągam z papilotków, wyciskam krem i dekoruję.

5

Ja użyłam białej czekolady, borówek i mięty.

6

Serniczki są bardzo kremowe, nie są zbite!❤ Smakują obłędnie!

7

Mini serniczki z żelką jagodową i kremem z białej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *