Mini serniczki z żelką jagodową i kremem z białej czekolady
Wspaniały deser idealny do kawusi! Mięciutkie, słodziutkie serniczki przełamane pyszną żelką jagodową. Smakują tak pysznie jak wyglądają! Polecam 🙂
Herbatniki blenduje na pył. Dodaję roztopione i przestudzone masło i dokładnie mieszam. 12 papilotek wkładam do formy. Do każdej papilotki wkładam po łyżce zmiksowanych ciasteczek i lekko ugniatam. Wszystkie składniki na sernik wkładam do miski i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Ser przelewam do papilotek, zostawiam trochę miejsca na żelkę. Piekę 20 min w 160' góra dół. Następnie wyciągam i studzę. Kiedy wystygną przekładam do lodówki.
Do jagód wlewam wodę i zagotowuje. Jagody wlewam do garnuszka dodaję galaretkę i łyżkę cukru, dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny prawie tężejący.
Na wystudzone serniczki nakładam porcję żelki jagodowej aż do napełniania papilotki. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
Krem: Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Mase odkładam do lodówki na parę godzin. Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem. Krem przekładam do rękawa cukierniczego.
Serniczki wyciągam z papilotków, wyciskam krem i dekoruję.
Ja użyłam białej czekolady, borówek i mięty.
Serniczki są bardzo kremowe, nie są zbite!❤ Smakują obłędnie!
Składniki
Przygotowanie
Herbatniki blenduje na pył. Dodaję roztopione i przestudzone masło i dokładnie mieszam. 12 papilotek wkładam do formy. Do każdej papilotki wkładam po łyżce zmiksowanych ciasteczek i lekko ugniatam. Wszystkie składniki na sernik wkładam do miski i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Ser przelewam do papilotek, zostawiam trochę miejsca na żelkę. Piekę 20 min w 160' góra dół. Następnie wyciągam i studzę. Kiedy wystygną przekładam do lodówki.
Do jagód wlewam wodę i zagotowuje. Jagody wlewam do garnuszka dodaję galaretkę i łyżkę cukru, dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny prawie tężejący.
Na wystudzone serniczki nakładam porcję żelki jagodowej aż do napełniania papilotki. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
Krem: Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Mase odkładam do lodówki na parę godzin. Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem. Krem przekładam do rękawa cukierniczego.
Serniczki wyciągam z papilotków, wyciskam krem i dekoruję.
Ja użyłam białej czekolady, borówek i mięty.
Serniczki są bardzo kremowe, nie są zbite!❤ Smakują obłędnie!