Mocno czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady i kremem śmietankowym

Oceny

Mocno czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady i kremem śmietankowym! Mega szybkie i proste! 🙂 Idealne na osłodę i do kawusi! Są puszyste i nie są zbite! Polecam! ❤

TweetUdostępnij
Porcje15
Czas wykonania35 minut
 2,50 szklanki mąki
 7 łyżek kakao
 1 szklanka cukru
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
 150 g czekolady drobno skrojonej (u mnie mleczna)
 150 ml oleju
 0,50 l wody
 2 łyżeczki octu
Krem śmietankowy:
 150 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
 100 g serka mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 2 łyżeczki śmietan fix
1

Nagrzewam piekarnik do 180'. Składniki suche przysypuje do miski i mieszam do połączenia.

2

Mokre składniki łączę w osobę misce. Do składników suchych dodaję składniki mokre i zsiekaną czekoladę i mieszam krótko tylko do połączenia składników.

3

Blachę do muffinek wykładam papilotkami.

4

Papilotki napełniam masą na muffinki tak aby zapełnić papilotkę w 3/4. Piekę muffinki przez 25 min.

5

Opcja góra dół w 180'. Po upieczeniu wyciągam muffinki z formy do pieczenia i odstawiam do wystudzenia.

6

Wychodzą puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe!

7

Krem:
Śmietankę miksuję aż zrobi się sztywna, dodaję mascarpone, cukier puder i fix. Ponownie miksuję. Przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na wystudzone babeczki. Ozdobiłam czipsami czekoladowymi, malinami i miętą. Polecam!

Składniki

 2,50 szklanki mąki
 7 łyżek kakao
 1 szklanka cukru
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
 150 g czekolady drobno skrojonej (u mnie mleczna)
 150 ml oleju
 0,50 l wody
 2 łyżeczki octu
Krem śmietankowy:
 150 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
 100 g serka mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 2 łyżeczki śmietan fix

Przygotowanie

1

Nagrzewam piekarnik do 180'. Składniki suche przysypuje do miski i mieszam do połączenia.

2

Mokre składniki łączę w osobę misce. Do składników suchych dodaję składniki mokre i zsiekaną czekoladę i mieszam krótko tylko do połączenia składników.

3

Blachę do muffinek wykładam papilotkami.

4

Papilotki napełniam masą na muffinki tak aby zapełnić papilotkę w 3/4. Piekę muffinki przez 25 min.

5

Opcja góra dół w 180'. Po upieczeniu wyciągam muffinki z formy do pieczenia i odstawiam do wystudzenia.

6

Wychodzą puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe!

7

Krem:
Śmietankę miksuję aż zrobi się sztywna, dodaję mascarpone, cukier puder i fix. Ponownie miksuję. Przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na wystudzone babeczki. Ozdobiłam czipsami czekoladowymi, malinami i miętą. Polecam!

Mocno czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady i kremem śmietankowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *