Muffinki z jagodami i polewą z białej czekolady

Oceny

Przepyszne! naszpikowane jagodami, miękkie i puszyste! Uwielbiam je 🙂 najlepsze, ze słodziutką polewą z białej czekolady! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania35 minut
 1 i 1/4 szklanki mąki
 0,50 szklanki drobnego cukru
 80 ml oleju
 0,50 łyżeczki sody oczyszczonej
 0,50 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 250 ml ciepłej wody
 1 łyżeczka octu
 200 g jagód (do każdej muffinki włożyłam ok 2 łyżeczki)
Polewa z białej czekolady:
 100 g czekolady
 30 g masła
 50 ml mleka
1

Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda,sól) mieszamy ze sobą. Dodajemy składniki mokre ( woda, olej, ocet) i mieszamy szybko i sprawnie od dna miski. Nie za długo!

2

W formie do muffinek układam papilotki (u mnie 12)

3

nakładam łyżkę ciasta

4

i wrzucam łyżeczkę jagód. Następnie przykrywam je kolejna warstwą ciasta i na wierzch układam znowu jagody (mają być konkretnie naszpikowane!).

5

Piekę w 180' góra dół przez ok 25 min.

6

Przygotowuje polewę:
Mleko podgrzewam i dodaję masło do rozpuszczenia. Ściągam z ognia i dodaje czekoladę. Mieszam aż się rozpuści. Polewam muffiny czekoladą.

Składniki

 1 i 1/4 szklanki mąki
 0,50 szklanki drobnego cukru
 80 ml oleju
 0,50 łyżeczki sody oczyszczonej
 0,50 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 250 ml ciepłej wody
 1 łyżeczka octu
 200 g jagód (do każdej muffinki włożyłam ok 2 łyżeczki)
Polewa z białej czekolady:
 100 g czekolady
 30 g masła
 50 ml mleka

Przygotowanie

1

Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek, soda,sól) mieszamy ze sobą. Dodajemy składniki mokre ( woda, olej, ocet) i mieszamy szybko i sprawnie od dna miski. Nie za długo!

2

W formie do muffinek układam papilotki (u mnie 12)

3

nakładam łyżkę ciasta

4

i wrzucam łyżeczkę jagód. Następnie przykrywam je kolejna warstwą ciasta i na wierzch układam znowu jagody (mają być konkretnie naszpikowane!).

5

Piekę w 180' góra dół przez ok 25 min.

6

Przygotowuje polewę:
Mleko podgrzewam i dodaję masło do rozpuszczenia. Ściągam z ognia i dodaje czekoladę. Mieszam aż się rozpuści. Polewam muffiny czekoladą.

Muffinki z jagodami i polewą z białej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *