Paszteciki drożdżowe z szynką i serem

Oceny

Idealna przekąska do piwka, netflixa czy spotkania ze znajomymi ❤ mięciutkie, dobrze nadziane przepyszne paszteciki drożdżowe z szynką i serem!

TweetUdostępnij
Porcje10
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Ciasto:
 250 dag mąki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 0,50 szklanki wody (lekko ciepła)
 1,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli
 15 ml oleju
 20 g drożdży
Sos:
 50 g koncentratu pomidorowego
 0,50 łyżeczki soli
 0,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka oregano
 3 łyżki wody
Dodatkowo:
 10 plasterków szynki w plasterkach skrojonej w drobną kostkę
 150 g sera (u mnie guda)
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła miękkiego
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonej lub świeżej pietruszki
 szczypta soli, pieprz
1

Masło czosnkowe: roztapiam wszystkie składniki łączę ze sobą.
Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam aż się połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę .
Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą.

2

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na cienki prostokątny placek.

3

Który kroję na 10 prostokątów.

4

Połowę każdego kawałka smaruję sosem. Na sos układam starty ser i szynkę.

5

Całość roluję formując pasztecik. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.

6

Nagrzewam piekarnik do 200'. Wyrośnięte paszteciki smaruję masełkiem czosnkowym i posypuję serem.

7

Piekę 20 min góra dół. Polecam są pyszne.

Składniki

Ciasto:
 250 dag mąki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 0,50 szklanki wody (lekko ciepła)
 1,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli
 15 ml oleju
 20 g drożdży
Sos:
 50 g koncentratu pomidorowego
 0,50 łyżeczki soli
 0,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka oregano
 3 łyżki wody
Dodatkowo:
 10 plasterków szynki w plasterkach skrojonej w drobną kostkę
 150 g sera (u mnie guda)
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła miękkiego
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonej lub świeżej pietruszki
 szczypta soli, pieprz

Przygotowanie

1

Masło czosnkowe: roztapiam wszystkie składniki łączę ze sobą.
Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam aż się połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę .
Sos: wszystkie składniki łączę ze sobą.

2

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na cienki prostokątny placek.

3

Który kroję na 10 prostokątów.

4

Połowę każdego kawałka smaruję sosem. Na sos układam starty ser i szynkę.

5

Całość roluję formując pasztecik. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.

6

Nagrzewam piekarnik do 200'. Wyrośnięte paszteciki smaruję masełkiem czosnkowym i posypuję serem.

7

Piekę 20 min góra dół. Polecam są pyszne.

Paszteciki drożdżowe z szynką i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *