Pierś z kurczaka z szynką i serem

Oceny

Pierś z kurczaka z szynką i serem ❤ Do tego duszona młoda kapustka i ziemniaczki z koperkiem.

TweetUdostępnij
Porcje2
Czas wykonania40 minut
 1 duży filet z kurczaka
 6 plasterków sera żółtego
 4 plasterki szynki
Do panierowania:
 mąka, jajko, bułka tarta
Młoda kapusta z koperkiem:
 1 główka młodej kapustki
 2 wiązki koperku
 1 duża cebula
 2 ząbki czosnku
 0,50 kostki masła
 1 łyżka mąki
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 sól pieprz Vegeta
1

Pierś rozkrawam na dwa filety i ubijam na cienko. Filety oprószam solą, pieprzem i słodką papryką.

2

Na każdy filet układam 3 plasterki sera i 2 szynki.

3

Zawijam jak krokieta i spinam wykałaczkami łączenia.

4

Obtaczam w mące, jajku i bułce tartej. Smażę na średnim ogniu ok 8 -10 min. aż ładnie się przyrumienia z każdej strony.

5

Kapustkę obrałam z wierzchnich liści, wycięłam łyko i poszatkowałam. W garnku roztopiłam połowę porcji masła. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz a koperek drobno siekam. Do garnka z masłem wrzucam kapustę, cebulę, czosnek i koperek. Doprawiam przyprawami. Zalewam ok 1 szklanką wody i dusiłam ok 15 min. Trzeba sprawdzać miękkość kapusty. Ja nie lubię kiedy jest całkiem miękka i się rozwala. Kiedy kapustka jest już al dente dodaje koncentrat. Resztę masła roztapiam w garnuszku i mieszam z mąką. Dodaje do kapustki i dobrze mieszam.

6

Gotuję jeszcze ok 5 min. Kapustkę i mięso podałam z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.

Składniki

 1 duży filet z kurczaka
 6 plasterków sera żółtego
 4 plasterki szynki
Do panierowania:
 mąka, jajko, bułka tarta
Młoda kapusta z koperkiem:
 1 główka młodej kapustki
 2 wiązki koperku
 1 duża cebula
 2 ząbki czosnku
 0,50 kostki masła
 1 łyżka mąki
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 sól pieprz Vegeta

Przygotowanie

1

Pierś rozkrawam na dwa filety i ubijam na cienko. Filety oprószam solą, pieprzem i słodką papryką.

2

Na każdy filet układam 3 plasterki sera i 2 szynki.

3

Zawijam jak krokieta i spinam wykałaczkami łączenia.

4

Obtaczam w mące, jajku i bułce tartej. Smażę na średnim ogniu ok 8 -10 min. aż ładnie się przyrumienia z każdej strony.

5

Kapustkę obrałam z wierzchnich liści, wycięłam łyko i poszatkowałam. W garnku roztopiłam połowę porcji masła. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz a koperek drobno siekam. Do garnka z masłem wrzucam kapustę, cebulę, czosnek i koperek. Doprawiam przyprawami. Zalewam ok 1 szklanką wody i dusiłam ok 15 min. Trzeba sprawdzać miękkość kapusty. Ja nie lubię kiedy jest całkiem miękka i się rozwala. Kiedy kapustka jest już al dente dodaje koncentrat. Resztę masła roztapiam w garnuszku i mieszam z mąką. Dodaje do kapustki i dobrze mieszam.

6

Gotuję jeszcze ok 5 min. Kapustkę i mięso podałam z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.

Pierś z kurczaka z szynką i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *