Pierś z kurczaka z szynką i serem
Pierś z kurczaka z szynką i serem ❤ Do tego duszona młoda kapustka i ziemniaczki z koperkiem.
Pierś rozkrawam na dwa filety i ubijam na cienko. Filety oprószam solą, pieprzem i słodką papryką.
Na każdy filet układam 3 plasterki sera i 2 szynki.
Zawijam jak krokieta i spinam wykałaczkami łączenia.
Obtaczam w mące, jajku i bułce tartej. Smażę na średnim ogniu ok 8 -10 min. aż ładnie się przyrumienia z każdej strony.
Kapustkę obrałam z wierzchnich liści, wycięłam łyko i poszatkowałam. W garnku roztopiłam połowę porcji masła. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz a koperek drobno siekam. Do garnka z masłem wrzucam kapustę, cebulę, czosnek i koperek. Doprawiam przyprawami. Zalewam ok 1 szklanką wody i dusiłam ok 15 min. Trzeba sprawdzać miękkość kapusty. Ja nie lubię kiedy jest całkiem miękka i się rozwala. Kiedy kapustka jest już al dente dodaje koncentrat. Resztę masła roztapiam w garnuszku i mieszam z mąką. Dodaje do kapustki i dobrze mieszam.
Gotuję jeszcze ok 5 min. Kapustkę i mięso podałam z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.
Składniki
Przygotowanie
Pierś rozkrawam na dwa filety i ubijam na cienko. Filety oprószam solą, pieprzem i słodką papryką.
Na każdy filet układam 3 plasterki sera i 2 szynki.
Zawijam jak krokieta i spinam wykałaczkami łączenia.
Obtaczam w mące, jajku i bułce tartej. Smażę na średnim ogniu ok 8 -10 min. aż ładnie się przyrumienia z każdej strony.
Kapustkę obrałam z wierzchnich liści, wycięłam łyko i poszatkowałam. W garnku roztopiłam połowę porcji masła. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz a koperek drobno siekam. Do garnka z masłem wrzucam kapustę, cebulę, czosnek i koperek. Doprawiam przyprawami. Zalewam ok 1 szklanką wody i dusiłam ok 15 min. Trzeba sprawdzać miękkość kapusty. Ja nie lubię kiedy jest całkiem miękka i się rozwala. Kiedy kapustka jest już al dente dodaje koncentrat. Resztę masła roztapiam w garnuszku i mieszam z mąką. Dodaje do kapustki i dobrze mieszam.
Gotuję jeszcze ok 5 min. Kapustkę i mięso podałam z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.