Polędwica faszerowana pieczarkami

Oceny

Polędwica faszerowana pieczarkami!❤ Podana z opiekanymi ziemniaczkami zapiekanymi z mozzarellą❤ Polędwica przed pieczeniem wysmarowana masłem czosnkowym!❤ smkamuje wspaniale!

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 70 dag polędwicy wieprzowej
 10 dużych pieczarek
 2 cebule
 2 łyżki masła
 2 łyżki natki pietruszki
Masło czosnkowe:
 4 łyżki miękkiego masła
 3 ząbki czosnku
 sól, pieprz
Ziemniaczki:
 1 kg ziemniaków
 ¼ szklanki oleju
 przyprawy: curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryk
1

Polędwice oczyszczam i kroję w zadłuż 3-4 razy. Następnie tłuczkiem do mięsa ubijam cała polędwicę tak aby powstał płaski kotlet. Oprószam solą pieprzem i słodka papryka z dwóch stron. Pieczarki i cebulę kroję w kostkę i podpiekam na maśle, przyprawiam solą pieprzem i słodką papryka. Do wystudzonych pieczarek dodaję natkę pietruszki. Nakładam farsz na polędwicę i zawijam. Spinam wykałaczkami lub nicią wędliniarską. Polędwice nacieram masłem czosnkowym (miękkie masło łączę z przeciśniętym czosnkiem solą i pieprzem).
Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzam. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki, mieszam i zalewam ziemniaki (rozprowadzam równomiernie).
Polędwicę i ziemniaki piekę razem na blaszce. Przez 45- 50 min piekłam w 190' góra dół. Po tym czasie wyciągamy polędwicę a ziemniaki posypuję jedną startą kulka mozzarelli. Piekę jeszcze 5 min aż ser się roztopi❤

2

Gotową polędwicę kroję w grubsze plastry.

Składniki

 70 dag polędwicy wieprzowej
 10 dużych pieczarek
 2 cebule
 2 łyżki masła
 2 łyżki natki pietruszki
Masło czosnkowe:
 4 łyżki miękkiego masła
 3 ząbki czosnku
 sól, pieprz
Ziemniaczki:
 1 kg ziemniaków
 ¼ szklanki oleju
 przyprawy: curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryk

Przygotowanie

1

Polędwice oczyszczam i kroję w zadłuż 3-4 razy. Następnie tłuczkiem do mięsa ubijam cała polędwicę tak aby powstał płaski kotlet. Oprószam solą pieprzem i słodka papryka z dwóch stron. Pieczarki i cebulę kroję w kostkę i podpiekam na maśle, przyprawiam solą pieprzem i słodką papryka. Do wystudzonych pieczarek dodaję natkę pietruszki. Nakładam farsz na polędwicę i zawijam. Spinam wykałaczkami lub nicią wędliniarską. Polędwice nacieram masłem czosnkowym (miękkie masło łączę z przeciśniętym czosnkiem solą i pieprzem).
Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzam. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki, mieszam i zalewam ziemniaki (rozprowadzam równomiernie).
Polędwicę i ziemniaki piekę razem na blaszce. Przez 45- 50 min piekłam w 190' góra dół. Po tym czasie wyciągamy polędwicę a ziemniaki posypuję jedną startą kulka mozzarelli. Piekę jeszcze 5 min aż ser się roztopi❤

2

Gotową polędwicę kroję w grubsze plastry.

Polędwica faszerowana pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *