Polędwica faszerowana porem i marchewka

Oceny

To świetny pomysł na pyszny obiad! Krucha polędwica, dobrze nadziana pysznym farszem z pora i marchewki, całość polana kremowym sosem porowym! Smakowało wyśmienicie! Polecam!❤

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania1 godz. 20 minut
 1 większa polędwica wieprzowa
 2 średnie pory
 1,50 marchewki
 1 łyżka masła
 1 łyżka majonezu
 sól pieprz papryka słodka
 0,50 szklanki bulionu
  szklanki śmietanki 30%
 1 łyżka mascarpone
1

Na patelni roztapiam masło. Pora kroję w krążki marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchewkę i pora dodaję do masła, dodaję szczyptę soli i pieprzu i papryki podpiekam razem przez ok 7 min. aż por i marchewka zmiękną.

2

Polędwice oczyszczam i kroję w wzdłuż 3-4 razy . Następnie tłuczkiem do mięsa ubijam cała polędwicę tak aby powstał płaski kotlet. Oprószam solą pieprzem i słodka papryka z dwóch stron.

3

Mięso smaruję łyżką majonezu. Na środek nakładam 80% farszu resztę zostawiam na sos. Polędwice zawijam i związuje nicią wędliniarską.

4

5

Polędwicę piekę na blaszce w naczyniu żaroodpornym. Przez 45- 50 min w 190' góra dół. Po tym czasie wyciągam i daje jej odpocząć 5 min.

6

Następnie kroję w paski. Do pozostałego farszu dodaję pół szklanki bulionu i zagotowuje. Następnie 1/3 szklanki śmietanki 30% i 1 łyżkę mascarpone i ponownie zagotowuje aż sos zgęstnieje.

7

Doprawiam solą, i pieprzem. Polędwicę podaję polana sosem z ziemniaczkami z masełkiem i mizerią z ogórka.

Składniki

 1 większa polędwica wieprzowa
 2 średnie pory
 1,50 marchewki
 1 łyżka masła
 1 łyżka majonezu
 sól pieprz papryka słodka
 0,50 szklanki bulionu
  szklanki śmietanki 30%
 1 łyżka mascarpone

Przygotowanie

1

Na patelni roztapiam masło. Pora kroję w krążki marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchewkę i pora dodaję do masła, dodaję szczyptę soli i pieprzu i papryki podpiekam razem przez ok 7 min. aż por i marchewka zmiękną.

2

Polędwice oczyszczam i kroję w wzdłuż 3-4 razy . Następnie tłuczkiem do mięsa ubijam cała polędwicę tak aby powstał płaski kotlet. Oprószam solą pieprzem i słodka papryka z dwóch stron.

3

Mięso smaruję łyżką majonezu. Na środek nakładam 80% farszu resztę zostawiam na sos. Polędwice zawijam i związuje nicią wędliniarską.

4

5

Polędwicę piekę na blaszce w naczyniu żaroodpornym. Przez 45- 50 min w 190' góra dół. Po tym czasie wyciągam i daje jej odpocząć 5 min.

6

Następnie kroję w paski. Do pozostałego farszu dodaję pół szklanki bulionu i zagotowuje. Następnie 1/3 szklanki śmietanki 30% i 1 łyżkę mascarpone i ponownie zagotowuje aż sos zgęstnieje.

7

Doprawiam solą, i pieprzem. Polędwicę podaję polana sosem z ziemniaczkami z masełkiem i mizerią z ogórka.

Polędwica faszerowana porem i marchewka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *