Polędwica faszerowana porem i marchewka
To świetny pomysł na pyszny obiad! Krucha polędwica, dobrze nadziana pysznym farszem z pora i marchewki, całość polana kremowym sosem porowym! Smakowało wyśmienicie! Polecam!❤

Na patelni roztapiam masło. Pora kroję w krążki marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchewkę i pora dodaję do masła, dodaję szczyptę soli i pieprzu i papryki podpiekam razem przez ok 7 min. aż por i marchewka zmiękną.
Polędwice oczyszczam i kroję w wzdłuż 3-4 razy . Następnie tłuczkiem do mięsa ubijam cała polędwicę tak aby powstał płaski kotlet. Oprószam solą pieprzem i słodka papryka z dwóch stron.
Mięso smaruję łyżką majonezu. Na środek nakładam 80% farszu resztę zostawiam na sos. Polędwice zawijam i związuje nicią wędliniarską.
Polędwicę piekę na blaszce w naczyniu żaroodpornym. Przez 45- 50 min w 190' góra dół. Po tym czasie wyciągam i daje jej odpocząć 5 min.
Następnie kroję w paski. Do pozostałego farszu dodaję pół szklanki bulionu i zagotowuje. Następnie 1/3 szklanki śmietanki 30% i 1 łyżkę mascarpone i ponownie zagotowuje aż sos zgęstnieje.
Doprawiam solą, i pieprzem. Polędwicę podaję polana sosem z ziemniaczkami z masełkiem i mizerią z ogórka.
Składniki
Przygotowanie
Na patelni roztapiam masło. Pora kroję w krążki marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchewkę i pora dodaję do masła, dodaję szczyptę soli i pieprzu i papryki podpiekam razem przez ok 7 min. aż por i marchewka zmiękną.
Polędwice oczyszczam i kroję w wzdłuż 3-4 razy . Następnie tłuczkiem do mięsa ubijam cała polędwicę tak aby powstał płaski kotlet. Oprószam solą pieprzem i słodka papryka z dwóch stron.
Mięso smaruję łyżką majonezu. Na środek nakładam 80% farszu resztę zostawiam na sos. Polędwice zawijam i związuje nicią wędliniarską.
Polędwicę piekę na blaszce w naczyniu żaroodpornym. Przez 45- 50 min w 190' góra dół. Po tym czasie wyciągam i daje jej odpocząć 5 min.
Następnie kroję w paski. Do pozostałego farszu dodaję pół szklanki bulionu i zagotowuje. Następnie 1/3 szklanki śmietanki 30% i 1 łyżkę mascarpone i ponownie zagotowuje aż sos zgęstnieje.
Doprawiam solą, i pieprzem. Polędwicę podaję polana sosem z ziemniaczkami z masełkiem i mizerią z ogórka.