Proziaki z masłem czosnkowym

Oceny

Mieciutkie bułeczki które robi się zaskakująco łatwo! W towarzystwie masła czosnkowego smakują wyśmienicie!

TweetUdostępnij
Porcje15
Czas wykonania40 minut
Ciasto:
 0,50 kg mąki
 0,50 łyżeczki sody
 250 ml maślanki
 1 jajko
 0,50 łyżeczki soli
 0,50 łyżeczki cukru
Masło czosnkowe:
  kostki masła
 3 ząbki czosnku zgniecione
 0,50 łyżeczki suszonego koperku
 sól pieprz
1

Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą wyrabiając rękoma lub w mikserem.
Ciasto podsypuje mąką i wykładam na blat. Rozwałkowuje na placek o grubości ok 1 cm. W placku wykrawam kółka od szklanki lub formy na pierogi. Gotowe kółka ok 15 szt.przykrywam ściereczką i wyrastam ok 20 min. Po tym czasie smażę placki na suchej patelni na małym ogniu z obydwu stron.

2

Smażę aż placki będą ładnie zarumienione obracając co jakiś czas.

3

Po upieczeniu jeszcze ciepłe smaruję masłem czosnkowym.

Składniki

Ciasto:
 0,50 kg mąki
 0,50 łyżeczki sody
 250 ml maślanki
 1 jajko
 0,50 łyżeczki soli
 0,50 łyżeczki cukru
Masło czosnkowe:
  kostki masła
 3 ząbki czosnku zgniecione
 0,50 łyżeczki suszonego koperku
 sól pieprz

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą wyrabiając rękoma lub w mikserem.
Ciasto podsypuje mąką i wykładam na blat. Rozwałkowuje na placek o grubości ok 1 cm. W placku wykrawam kółka od szklanki lub formy na pierogi. Gotowe kółka ok 15 szt.przykrywam ściereczką i wyrastam ok 20 min. Po tym czasie smażę placki na suchej patelni na małym ogniu z obydwu stron.

2

Smażę aż placki będą ładnie zarumienione obracając co jakiś czas.

3

Po upieczeniu jeszcze ciepłe smaruję masłem czosnkowym.

Proziaki z masłem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *