Proziaki z masłem czosnkowym
Mieciutkie bułeczki które robi się zaskakująco łatwo! W towarzystwie masła czosnkowego smakują wyśmienicie!
Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą wyrabiając rękoma lub w mikserem.
Ciasto podsypuje mąką i wykładam na blat. Rozwałkowuje na placek o grubości ok 1 cm. W placku wykrawam kółka od szklanki lub formy na pierogi. Gotowe kółka ok 15 szt.przykrywam ściereczką i wyrastam ok 20 min. Po tym czasie smażę placki na suchej patelni na małym ogniu z obydwu stron.
Smażę aż placki będą ładnie zarumienione obracając co jakiś czas.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe smaruję masłem czosnkowym.
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą wyrabiając rękoma lub w mikserem.
Ciasto podsypuje mąką i wykładam na blat. Rozwałkowuje na placek o grubości ok 1 cm. W placku wykrawam kółka od szklanki lub formy na pierogi. Gotowe kółka ok 15 szt.przykrywam ściereczką i wyrastam ok 20 min. Po tym czasie smażę placki na suchej patelni na małym ogniu z obydwu stron.
Smażę aż placki będą ładnie zarumienione obracając co jakiś czas.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe smaruję masłem czosnkowym.