Ryż smażony po chińsku z kurczakiem
Ryż smażony po chińsku z kurczakiem, jajkiem i mnóstwem warzyw ❤ Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam takie mixy smakowe! Ten ryż jest przepyszny a połączenia smaków sprawiają że każdy kęs jest jeszcze pyszniejszy niż wcześniejszy! Polecam! 🙂

Gotuję ryż i odcedzam. Cebulę kroję w piórka i podpiekam na patelni dodaję przeciśnięty czosnek, chwilę podpiekam i ściągam.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, jajka wbijam do miski i roztrzepuje. Wlewam na rozgrzany olej. Smażę chwilę aż jedna strona się zetnie. Obracam i kroję na mniejsze kawałki. Ściągam z patelni.
Kurczaka kroję w kostkę, posypuje mąką ziemniaczaną i zalewam 2 łyżkami sosu sojowego. Mieszam a następnie smażę kurczaka aż będzie miękki.
Do kurczaka dodaję startą na tarce marchewkę i smażę ok 4 min.
Następnie dodaje skrojoną w paski paprykę i ponownie smażę przez 4 min.
Dodaję pokrojoną drobno sałatę lodową, ryż, cebulę i znowu smażę 4 min.
Na koniec dodaję omlet, mieszam dokładnie z resztą składników. W szklance mieszam resztę sosu sojowego, sos słodko kwaśny i sok z cytryny, dolewam do dania i ponownie smażę ok 5 min.
Na końcu dodaję drobno skrojoną szczypiorek.
Danie wykładam na talerz i dodatkowo posypuję szczypiorkiem. Gotowe!
Składniki
Przygotowanie
Gotuję ryż i odcedzam. Cebulę kroję w piórka i podpiekam na patelni dodaję przeciśnięty czosnek, chwilę podpiekam i ściągam.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, jajka wbijam do miski i roztrzepuje. Wlewam na rozgrzany olej. Smażę chwilę aż jedna strona się zetnie. Obracam i kroję na mniejsze kawałki. Ściągam z patelni.
Kurczaka kroję w kostkę, posypuje mąką ziemniaczaną i zalewam 2 łyżkami sosu sojowego. Mieszam a następnie smażę kurczaka aż będzie miękki.
Do kurczaka dodaję startą na tarce marchewkę i smażę ok 4 min.
Następnie dodaje skrojoną w paski paprykę i ponownie smażę przez 4 min.
Dodaję pokrojoną drobno sałatę lodową, ryż, cebulę i znowu smażę 4 min.
Na koniec dodaję omlet, mieszam dokładnie z resztą składników. W szklance mieszam resztę sosu sojowego, sos słodko kwaśny i sok z cytryny, dolewam do dania i ponownie smażę ok 5 min.
Na końcu dodaję drobno skrojoną szczypiorek.
Danie wykładam na talerz i dodatkowo posypuję szczypiorkiem. Gotowe!