Sernik Nowojorski na spodzie oreo
Nowojorczyk wjechał na salony, do niedzielnej kawusi będzie pasował idealnie! ❤ Najbardziej kremowy i pyszny wśród serników na pysznym ciasteczkowym spodzie 🙂
Dół tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Ciasteczka miksuję i łączę z roztopionym wystudzonym masłem.
Ciasteczka równomiernie rozprowadzam po spodzie tortownicy, lekko przyciskając. Odstawiam do lodówki na pół godz.
Wszystkie składniki miksuję do połączenia się w jednolitą masę. Nagrzewam piekarnik do 190'. Tortownicę zabezpieczam do 3/4 folią aluminiową (kładę Tortownicę na foli i zawijam boki do góry, daje tak ok 4 warstwy foli aby woda nie przedostała się do ciasta). Masę sernikowa wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Do głębszej blaszki z piekarnika wlewam wrzątek tak aby wody było do mniej więcej 1/3 wysokości tortownicy.
Umieszczam ciasto w piekarniku (najniższa półka) i piekę w 190' przez 8 min. Następnie zmniejszam temp do 120' i piekę jeszcze przez 90-100 min. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krem:
Śmietankę podgrzewam i wrzucam potafelkowaną czekoladę. Ciągle mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia ze śmietanką. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Dodaję mascarpone i miksuję tylko do połączenia się w jednolity krem.
Odkładam do lodówki na godzinę i polewam sernik. Rozetki zrobiłam z pozostałej polewy dodając do niej 1 łyżeczkę śmietan fixu.
Ozdobiłam truskawkami, jeżynami i miętą
Składniki
Przygotowanie
Dół tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Ciasteczka miksuję i łączę z roztopionym wystudzonym masłem.
Ciasteczka równomiernie rozprowadzam po spodzie tortownicy, lekko przyciskając. Odstawiam do lodówki na pół godz.
Wszystkie składniki miksuję do połączenia się w jednolitą masę. Nagrzewam piekarnik do 190'. Tortownicę zabezpieczam do 3/4 folią aluminiową (kładę Tortownicę na foli i zawijam boki do góry, daje tak ok 4 warstwy foli aby woda nie przedostała się do ciasta). Masę sernikowa wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Do głębszej blaszki z piekarnika wlewam wrzątek tak aby wody było do mniej więcej 1/3 wysokości tortownicy.
Umieszczam ciasto w piekarniku (najniższa półka) i piekę w 190' przez 8 min. Następnie zmniejszam temp do 120' i piekę jeszcze przez 90-100 min. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krem:
Śmietankę podgrzewam i wrzucam potafelkowaną czekoladę. Ciągle mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia ze śmietanką. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Dodaję mascarpone i miksuję tylko do połączenia się w jednolity krem.
Odkładam do lodówki na godzinę i polewam sernik. Rozetki zrobiłam z pozostałej polewy dodając do niej 1 łyżeczkę śmietan fixu.
Ozdobiłam truskawkami, jeżynami i miętą