Sernik Nowojorski na spodzie oreo

Oceny

Nowojorczyk wjechał na salony, do niedzielnej kawusi będzie pasował idealnie! ❤ Najbardziej kremowy i pyszny wśród serników na pysznym ciasteczkowym spodzie 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania3 godz.
Sernik pieczony w formie 24 cm w kąpieli wodnej
Spód:
 250 g ciasteczek oreo całych
 3 łyżki masła
Wszystkie składniki na sernik w temp pokojowej:
 1 kg sera twarogowego u mnie Piątnica lub president
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 1 łyżka pasty waniliowej
 200 ml śmietanki kremówki
 4 płaskie łyżki mąki
Polewa:
 120 g mascarpone
 160 ml śmietanki 30%
 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
 folia aluminiowa do zabezpieczenia tortownicy
 owoce do dekoracji
1

Dół tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Ciasteczka miksuję i łączę z roztopionym wystudzonym masłem.

2

Ciasteczka równomiernie rozprowadzam po spodzie tortownicy, lekko przyciskając. Odstawiam do lodówki na pół godz.

3

Wszystkie składniki miksuję do połączenia się w jednolitą masę. Nagrzewam piekarnik do 190'. Tortownicę zabezpieczam do 3/4 folią aluminiową (kładę Tortownicę na foli i zawijam boki do góry, daje tak ok 4 warstwy foli aby woda nie przedostała się do ciasta). Masę sernikowa wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Do głębszej blaszki z piekarnika wlewam wrzątek tak aby wody było do mniej więcej 1/3 wysokości tortownicy.

4

Umieszczam ciasto w piekarniku (najniższa półka) i piekę w 190' przez 8 min. Następnie zmniejszam temp do 120' i piekę jeszcze przez 90-100 min. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.

5

Krem:
Śmietankę podgrzewam i wrzucam potafelkowaną czekoladę. Ciągle mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia ze śmietanką. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Dodaję mascarpone i miksuję tylko do połączenia się w jednolity krem.

6

Odkładam do lodówki na godzinę i polewam sernik. Rozetki zrobiłam z pozostałej polewy dodając do niej 1 łyżeczkę śmietan fixu.

7

Ozdobiłam truskawkami, jeżynami i miętą

Kategoria, Tagi,

Składniki

Sernik pieczony w formie 24 cm w kąpieli wodnej
Spód:
 250 g ciasteczek oreo całych
 3 łyżki masła
Wszystkie składniki na sernik w temp pokojowej:
 1 kg sera twarogowego u mnie Piątnica lub president
 4 jajka
 1 szklanka drobnego cukru
 1 łyżka pasty waniliowej
 200 ml śmietanki kremówki
 4 płaskie łyżki mąki
Polewa:
 120 g mascarpone
 160 ml śmietanki 30%
 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
 folia aluminiowa do zabezpieczenia tortownicy
 owoce do dekoracji

Przygotowanie

1

Dół tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Ciasteczka miksuję i łączę z roztopionym wystudzonym masłem.

2

Ciasteczka równomiernie rozprowadzam po spodzie tortownicy, lekko przyciskając. Odstawiam do lodówki na pół godz.

3

Wszystkie składniki miksuję do połączenia się w jednolitą masę. Nagrzewam piekarnik do 190'. Tortownicę zabezpieczam do 3/4 folią aluminiową (kładę Tortownicę na foli i zawijam boki do góry, daje tak ok 4 warstwy foli aby woda nie przedostała się do ciasta). Masę sernikowa wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Do głębszej blaszki z piekarnika wlewam wrzątek tak aby wody było do mniej więcej 1/3 wysokości tortownicy.

4

Umieszczam ciasto w piekarniku (najniższa półka) i piekę w 190' przez 8 min. Następnie zmniejszam temp do 120' i piekę jeszcze przez 90-100 min. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.

5

Krem:
Śmietankę podgrzewam i wrzucam potafelkowaną czekoladę. Ciągle mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia ze śmietanką. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Dodaję mascarpone i miksuję tylko do połączenia się w jednolity krem.

6

Odkładam do lodówki na godzinę i polewam sernik. Rozetki zrobiłam z pozostałej polewy dodając do niej 1 łyżeczkę śmietan fixu.

7

Ozdobiłam truskawkami, jeżynami i miętą

Sernik Nowojorski na spodzie oreo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *