Sernik z musem truskawkowym
Pyszny i kremowy sernik z dodatkiem truskawek smakuje wyśmienicie! Jest idealny! ❤️
Dół tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Ciasteczka miksuję i łączę z roztopionym wystudzonym masłem. Ciasteczka równomiernie rozprowadzam po spodzie tortownicy, lekko przyciskając. Odstawiam do lodówki na pół godz. Wszystkie składniki miksuję do połączenia się w jednolitą masę. Nagrzewam piekarnik do 190'. Tortownicę zabezpieczam do 3/4 folią aluminiową (kładę Tortownicę na foli i zawijam boki do góry, daje tak ok 4 warstwy foli aby woda nie przedostała się do ciasta). Masę sernikowa wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Do głębszej blaszki z piekarnika wlewam wrzątek tak aby wody było do mniej więcej 1/3 wysokości tortownicy. Umieszczam ciasto w piekarniku (najniższa półka) i piekę w 190' przez 8 min. Następnie zmniejszam temp do 120' i piekę jeszcze przez 90-100 min. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie chłodzę w lodówce. Na sernik zakładam obręcz z tortownicy lub folię rantową.
Truskawki rozmrazam i blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowywuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzony sernik. Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia na ok 2 godz.
Na wierzch zrobiła rozetki z kremu. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję.
Składniki
Przygotowanie
Dół tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Ciasteczka miksuję i łączę z roztopionym wystudzonym masłem. Ciasteczka równomiernie rozprowadzam po spodzie tortownicy, lekko przyciskając. Odstawiam do lodówki na pół godz. Wszystkie składniki miksuję do połączenia się w jednolitą masę. Nagrzewam piekarnik do 190'. Tortownicę zabezpieczam do 3/4 folią aluminiową (kładę Tortownicę na foli i zawijam boki do góry, daje tak ok 4 warstwy foli aby woda nie przedostała się do ciasta). Masę sernikowa wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje. Do głębszej blaszki z piekarnika wlewam wrzątek tak aby wody było do mniej więcej 1/3 wysokości tortownicy. Umieszczam ciasto w piekarniku (najniższa półka) i piekę w 190' przez 8 min. Następnie zmniejszam temp do 120' i piekę jeszcze przez 90-100 min. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie chłodzę w lodówce. Na sernik zakładam obręcz z tortownicy lub folię rantową.
Truskawki rozmrazam i blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowywuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzony sernik. Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia na ok 2 godz.
Na wierzch zrobiła rozetki z kremu. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję.