Stripsy z indyka w panierce panko
Mięso w chrupkiej panierce, frytki, sałatka i sos. Pyszny, szybki i prosty obiad 🙂
Filet oczyszczam i kroje wzdłuż na całej szerokości na mniejsze kawałki. Tak porcjuję cały filet tak aby powstało kilka cienkich kawałków. Każdy kawałek lekko ubijam tłuczkiem.
Przyprawy do indyka mieszam z olejem i zalewam indyka, ręką albo łyżką rozprowadzam przyprawy na indyku tak aby każdy kawałek był w nich dobrze obtoczony.
Takiego indyka odkładam do lodówki na ok godzinę.
Po tym czasie panieruję każdy kawałek najpierw w mące następnie w jajku ( jajo rozbełtuję, można dodać do niego odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki) i na koniec w panko.
Mięso dociskam do Panko aby jak najwięcej się do niego przykleiło. Na głębokiej patelni lub w garnku (może być też frytkownica) rozgrzewam olej. Oleju tyle aby mięso było całe w nim zanurzone. Na mocno rozgrzany olej wrzucam kawałki mięsa i smażę do czasu aż mięso będzie dobrze rumiane.
Można też upiec w piekarniku 180' góra dół przez 30 min.
Składniki na sos łączę ze sobą i mieszam.
Tak gotowego kurczaka podałam z frytkami oraz sałatką i sosem czosnkowym.
Składniki
Przygotowanie
Filet oczyszczam i kroje wzdłuż na całej szerokości na mniejsze kawałki. Tak porcjuję cały filet tak aby powstało kilka cienkich kawałków. Każdy kawałek lekko ubijam tłuczkiem.
Przyprawy do indyka mieszam z olejem i zalewam indyka, ręką albo łyżką rozprowadzam przyprawy na indyku tak aby każdy kawałek był w nich dobrze obtoczony.
Takiego indyka odkładam do lodówki na ok godzinę.
Po tym czasie panieruję każdy kawałek najpierw w mące następnie w jajku ( jajo rozbełtuję, można dodać do niego odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki) i na koniec w panko.
Mięso dociskam do Panko aby jak najwięcej się do niego przykleiło. Na głębokiej patelni lub w garnku (może być też frytkownica) rozgrzewam olej. Oleju tyle aby mięso było całe w nim zanurzone. Na mocno rozgrzany olej wrzucam kawałki mięsa i smażę do czasu aż mięso będzie dobrze rumiane.
Można też upiec w piekarniku 180' góra dół przez 30 min.
Składniki na sos łączę ze sobą i mieszam.
Tak gotowego kurczaka podałam z frytkami oraz sałatką i sosem czosnkowym.