Stripsy z indyka w panierce panko

Oceny

Mięso w chrupkiej panierce, frytki, sałatka i sos. Pyszny, szybki i prosty obiad 🙂

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania40 minut
 1 średni filety z indyka
Przyprawy:
 1 łyżeczka przyprawy curry, szczypta kurkum, soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej
 ¼ szklanki oleju
Do panierowania:
 mąka, jajko, bułka tarta panko
Sos:
 4 łyżki majonezu
 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty)
 1 łyżeczka suszonego koperku
 2 zgniecione ząbki czosnku
 sól pieprz
Sałatka:
 postrzępiona sałata lodowa
 pomidorki koktajlowe pokrojone na połowę
 ogórek w plasterki
 czerwona cebula w piórka
 sos winegret
1

Filet oczyszczam i kroje wzdłuż na całej szerokości na mniejsze kawałki. Tak porcjuję cały filet tak aby powstało kilka cienkich kawałków. Każdy kawałek lekko ubijam tłuczkiem.

2

Przyprawy do indyka mieszam z olejem i zalewam indyka, ręką albo łyżką rozprowadzam przyprawy na indyku tak aby każdy kawałek był w nich dobrze obtoczony.

3

Takiego indyka odkładam do lodówki na ok godzinę.

4

Po tym czasie panieruję każdy kawałek najpierw w mące następnie w jajku ( jajo rozbełtuję, można dodać do niego odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki) i na koniec w panko.

5

Mięso dociskam do Panko aby jak najwięcej się do niego przykleiło. Na głębokiej patelni lub w garnku (może być też frytkownica) rozgrzewam olej. Oleju tyle aby mięso było całe w nim zanurzone. Na mocno rozgrzany olej wrzucam kawałki mięsa i smażę do czasu aż mięso będzie dobrze rumiane.

6

Można też upiec w piekarniku 180' góra dół przez 30 min.
Składniki na sos łączę ze sobą i mieszam.

7

Tak gotowego kurczaka podałam z frytkami oraz sałatką i sosem czosnkowym.

Składniki

 1 średni filety z indyka
Przyprawy:
 1 łyżeczka przyprawy curry, szczypta kurkum, soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej
 ¼ szklanki oleju
Do panierowania:
 mąka, jajko, bułka tarta panko
Sos:
 4 łyżki majonezu
 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty)
 1 łyżeczka suszonego koperku
 2 zgniecione ząbki czosnku
 sól pieprz
Sałatka:
 postrzępiona sałata lodowa
 pomidorki koktajlowe pokrojone na połowę
 ogórek w plasterki
 czerwona cebula w piórka
 sos winegret

Przygotowanie

1

Filet oczyszczam i kroje wzdłuż na całej szerokości na mniejsze kawałki. Tak porcjuję cały filet tak aby powstało kilka cienkich kawałków. Każdy kawałek lekko ubijam tłuczkiem.

2

Przyprawy do indyka mieszam z olejem i zalewam indyka, ręką albo łyżką rozprowadzam przyprawy na indyku tak aby każdy kawałek był w nich dobrze obtoczony.

3

Takiego indyka odkładam do lodówki na ok godzinę.

4

Po tym czasie panieruję każdy kawałek najpierw w mące następnie w jajku ( jajo rozbełtuję, można dodać do niego odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki) i na koniec w panko.

5

Mięso dociskam do Panko aby jak najwięcej się do niego przykleiło. Na głębokiej patelni lub w garnku (może być też frytkownica) rozgrzewam olej. Oleju tyle aby mięso było całe w nim zanurzone. Na mocno rozgrzany olej wrzucam kawałki mięsa i smażę do czasu aż mięso będzie dobrze rumiane.

6

Można też upiec w piekarniku 180' góra dół przez 30 min.
Składniki na sos łączę ze sobą i mieszam.

7

Tak gotowego kurczaka podałam z frytkami oraz sałatką i sosem czosnkowym.

Stripsy z indyka w panierce panko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *