Stripsy z kurczaka w panierce panko

Oceny

Podane z frytkami, sałatką i sosem czosnkowym!❤ To naprawdę przepyszny obiad! kurczak w chrupiącej panierce, złociste frytki, wiosenna sałatka i kremowy sos czosnkowy!

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania40 minut
 3 filety z kurczaka
Przyprawy do kurczaka:
 1 łyżeczka przyprawy curry
 szczypta kurkumy soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej
 ¼ szklanki oleju
Do panierowania:
 mąka, jajko, bułka tarta panko
Sos:
 4 łyżki majonezu
 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty)
 1 łyżeczka suszonego koperku
 2 zgniecione ząbki czosnku
 sól pieprz
Sałatka:
 postrzępiona sałata lodowa
 pomidorki koktajlowe
 ogórek w plasterki
 czerwona cebula w piórka
 sos winegret
1

Filety oczyszczam i kroje wzdłuż na całej szerokości na 2 osobne. Każdy jeszcze na 3 kawałki tak aby z 1 fileta powstało 6 cienkich pasków. Tak porcjuję wszystkie filety. Przyprawy do kurczaka mieszam z olejem i zalewam kurczaka, ręką albo łyżką rozprowadzam przyprawy na kurczaku tak aby każdy kawałek był w nich dobrze obtoczony. Takiego kurczaka odkładam do lodówki na ok godzinę.

2

Po tym czasie panieruję każdy kawałek najpierw w mące następnie w jajku (jajko rozbełtuję, można dodać do niego odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki) i na koniec w panko.

3

Mięso dociskam do Panko aby jak najwięcej się do niego przykleiło. Na głębokiej patelni lub w garnku (może być też frytkownica) rozgrzewam olej.

4

Oleju tyle aby mięso było całe w nim zanurzone. Na mocno rozgrzany olej wrzucam kawałki mięsa i smażę do czasu aż mięso będzie dobrze rumiane.

5

Można też upiec w piekarniku 180' góra dół przez 30 min.
Składniki na sos łączę ze sobą i mieszam.

6

Tak gotowego kurczaka podałam z frytkami oraz sałatką i sosem czosnkowym. Do kurczaka w panko pasuje też idealnie sos słodko kwaśny z ostra papryczką!

Składniki

 3 filety z kurczaka
Przyprawy do kurczaka:
 1 łyżeczka przyprawy curry
 szczypta kurkumy soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej
 ¼ szklanki oleju
Do panierowania:
 mąka, jajko, bułka tarta panko
Sos:
 4 łyżki majonezu
 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty)
 1 łyżeczka suszonego koperku
 2 zgniecione ząbki czosnku
 sól pieprz
Sałatka:
 postrzępiona sałata lodowa
 pomidorki koktajlowe
 ogórek w plasterki
 czerwona cebula w piórka
 sos winegret

Przygotowanie

1

Filety oczyszczam i kroje wzdłuż na całej szerokości na 2 osobne. Każdy jeszcze na 3 kawałki tak aby z 1 fileta powstało 6 cienkich pasków. Tak porcjuję wszystkie filety. Przyprawy do kurczaka mieszam z olejem i zalewam kurczaka, ręką albo łyżką rozprowadzam przyprawy na kurczaku tak aby każdy kawałek był w nich dobrze obtoczony. Takiego kurczaka odkładam do lodówki na ok godzinę.

2

Po tym czasie panieruję każdy kawałek najpierw w mące następnie w jajku (jajko rozbełtuję, można dodać do niego odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki) i na koniec w panko.

3

Mięso dociskam do Panko aby jak najwięcej się do niego przykleiło. Na głębokiej patelni lub w garnku (może być też frytkownica) rozgrzewam olej.

4

Oleju tyle aby mięso było całe w nim zanurzone. Na mocno rozgrzany olej wrzucam kawałki mięsa i smażę do czasu aż mięso będzie dobrze rumiane.

5

Można też upiec w piekarniku 180' góra dół przez 30 min.
Składniki na sos łączę ze sobą i mieszam.

6

Tak gotowego kurczaka podałam z frytkami oraz sałatką i sosem czosnkowym. Do kurczaka w panko pasuje też idealnie sos słodko kwaśny z ostra papryczką!

Stripsy z kurczaka w panierce panko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *