Stripsy z kurczaka w panierce panko
Podane z frytkami, sałatką i sosem czosnkowym!❤ To naprawdę przepyszny obiad! kurczak w chrupiącej panierce, złociste frytki, wiosenna sałatka i kremowy sos czosnkowy!
Filety oczyszczam i kroje wzdłuż na całej szerokości na 2 osobne. Każdy jeszcze na 3 kawałki tak aby z 1 fileta powstało 6 cienkich pasków. Tak porcjuję wszystkie filety. Przyprawy do kurczaka mieszam z olejem i zalewam kurczaka, ręką albo łyżką rozprowadzam przyprawy na kurczaku tak aby każdy kawałek był w nich dobrze obtoczony. Takiego kurczaka odkładam do lodówki na ok godzinę.
Po tym czasie panieruję każdy kawałek najpierw w mące następnie w jajku (jajko rozbełtuję, można dodać do niego odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki) i na koniec w panko.
Mięso dociskam do Panko aby jak najwięcej się do niego przykleiło. Na głębokiej patelni lub w garnku (może być też frytkownica) rozgrzewam olej.
Oleju tyle aby mięso było całe w nim zanurzone. Na mocno rozgrzany olej wrzucam kawałki mięsa i smażę do czasu aż mięso będzie dobrze rumiane.
Można też upiec w piekarniku 180' góra dół przez 30 min.
Składniki na sos łączę ze sobą i mieszam.
Tak gotowego kurczaka podałam z frytkami oraz sałatką i sosem czosnkowym. Do kurczaka w panko pasuje też idealnie sos słodko kwaśny z ostra papryczką!
Składniki
Przygotowanie
Filety oczyszczam i kroje wzdłuż na całej szerokości na 2 osobne. Każdy jeszcze na 3 kawałki tak aby z 1 fileta powstało 6 cienkich pasków. Tak porcjuję wszystkie filety. Przyprawy do kurczaka mieszam z olejem i zalewam kurczaka, ręką albo łyżką rozprowadzam przyprawy na kurczaku tak aby każdy kawałek był w nich dobrze obtoczony. Takiego kurczaka odkładam do lodówki na ok godzinę.
Po tym czasie panieruję każdy kawałek najpierw w mące następnie w jajku (jajko rozbełtuję, można dodać do niego odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki) i na koniec w panko.
Mięso dociskam do Panko aby jak najwięcej się do niego przykleiło. Na głębokiej patelni lub w garnku (może być też frytkownica) rozgrzewam olej.
Oleju tyle aby mięso było całe w nim zanurzone. Na mocno rozgrzany olej wrzucam kawałki mięsa i smażę do czasu aż mięso będzie dobrze rumiane.
Można też upiec w piekarniku 180' góra dół przez 30 min.
Składniki na sos łączę ze sobą i mieszam.
Tak gotowego kurczaka podałam z frytkami oraz sałatką i sosem czosnkowym. Do kurczaka w panko pasuje też idealnie sos słodko kwaśny z ostra papryczką!