Szybki deser z truskawkami

Oceny

Pokruszone babeczki brownie, truskawki i aksamitny krem śmietankowy, deser idealny!❤ smakuje wyśmienicie! Polecam do kawusi!

TweetUdostępnij
Porcje7
Czas wykonania1 godz.
Muffinki brownie:
 2,50 szklanki mąki
 7 łyżek kakao
 1 szklanka cukru
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
 150 ml oleju
 0,50 l wody
 2 łyżeczki octu
Krem:
 330 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
 2 łyżki śmietan fix
 3 łyżki cukru pudru
 250 g mascarpone
Dodatkowo:
 15 truskawek
 1 łyżka cukru pudru
1

Muffinki brownie:
Nagrzewam piekarnik do 180'. Składniki suche przysypuje do miski i mieszam do połączenia. Mokre składniki łączę w osobę misce. Do składników suchych dodaję składniki mokre i mieszam krótko tylko do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładam papilotkami. Papilotki napełniam masą na muffinki tak aby zapełnić papilotkę w 3/4. Piekę muffinki przez 25 min. Opcja góra dół w 180'. Po upieczeniu wyciągam muffinki z formy do pieczenia i odstawiam do wystudzenia. Z przepisu wychodzi ok 15 szt. Do deserków zużyłam 10.

2

Śmiatankę ubijam na sztywno, dodaję fix, mascarpone i puder. Ponownie miksuję na gładko aż krem zrobi się sztywny. Przekładam do rękawa cukierniczego tyłka 1M.
Ok 15 truskawek kroję w kostkę i zasypuję 1 łyżką cukru pudru.

3

Do pucharków nakładam porcję pokruszonych babeczek,

4

następnie krem

5

truskawki

6

znowu krem

7

i na końcu warstwa babeczek

8

Ozdobiłam truskawkami i czekoladowymi chipsami. Wyszło pyszne! 🙂

Składniki

Muffinki brownie:
 2,50 szklanki mąki
 7 łyżek kakao
 1 szklanka cukru
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
 150 ml oleju
 0,50 l wody
 2 łyżeczki octu
Krem:
 330 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
 2 łyżki śmietan fix
 3 łyżki cukru pudru
 250 g mascarpone
Dodatkowo:
 15 truskawek
 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

1

Muffinki brownie:
Nagrzewam piekarnik do 180'. Składniki suche przysypuje do miski i mieszam do połączenia. Mokre składniki łączę w osobę misce. Do składników suchych dodaję składniki mokre i mieszam krótko tylko do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładam papilotkami. Papilotki napełniam masą na muffinki tak aby zapełnić papilotkę w 3/4. Piekę muffinki przez 25 min. Opcja góra dół w 180'. Po upieczeniu wyciągam muffinki z formy do pieczenia i odstawiam do wystudzenia. Z przepisu wychodzi ok 15 szt. Do deserków zużyłam 10.

2

Śmiatankę ubijam na sztywno, dodaję fix, mascarpone i puder. Ponownie miksuję na gładko aż krem zrobi się sztywny. Przekładam do rękawa cukierniczego tyłka 1M.
Ok 15 truskawek kroję w kostkę i zasypuję 1 łyżką cukru pudru.

3

Do pucharków nakładam porcję pokruszonych babeczek,

4

następnie krem

5

truskawki

6

znowu krem

7

i na końcu warstwa babeczek

8

Ozdobiłam truskawkami i czekoladowymi chipsami. Wyszło pyszne! 🙂

Szybki deser z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *