Torcik tiramisu

Oceny

Puszysty jak chmurka!❤ Idealny do kawusi! Mój ulubiony!❤ Wierzcie mi! Każdy kęs to niebo w gębie! Polecam! Polecam! Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania3 godz.
Tort robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm
Biszkopt:
 6 jajek w temperaturze pokojowej
  szklanki drobnego cukru
  szklanki mąki pszennej
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
 750 g serka mascarpone
 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
 50 ml likieru amaretto
 5 łyżek cukru pudru
 6 jajek
 5 łyżek kakao
1

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa ma sie kleic i byc blyszczaca. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 45 min. Sprawdzam patyczkiem czy jest gotowy. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.

2

Jajka wkładam na 10 s do wrzątku aby je wyparzyć. Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek (będziemy potrzebować białek tylko z 3 jajek). Żółtka ubijam z cukrem na gładką puszystą jasną masę. Dodaje serek mascarpone i mieszam mikserem aż jedno połączy się z drugim. Ubijam białka (3) na sztywną pianę i do kremu z jajek i serka dodaje białka. Mieszam łyżką. Ostudzoną kawę mieszam z amaretto.

3

Biszkopt kroję na 3 równe blaty. Układam na podstawce pierwszy biszkopt i nakrapiam kawą połączoną z amaretto. Na biszkopt nakładam 1/3 kremu i rozprowadzam równo, krem posypuje kakao. Z drugim i trzecim biszkoptem robię tak samo.

4

Na ostatni biszkopt nakładam krem i posypuję kakao. Można zrobić rozetki z kremu śmietankowego tak jak u mnie.

5

Torcik Odstawiam do lodówki. U mnie tort spędził w lodowce cala noc. Wtedy smakuje najlepiej. Pyyyszneee!!!

Składniki

Tort robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm
Biszkopt:
 6 jajek w temperaturze pokojowej
  szklanki drobnego cukru
  szklanki mąki pszennej
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
 750 g serka mascarpone
 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
 50 ml likieru amaretto
 5 łyżek cukru pudru
 6 jajek
 5 łyżek kakao

Przygotowanie

1

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno i powoli dodaje cukier. Ubijam do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa ma sie kleic i byc blyszczaca. Pojedynczo dodaję zóltka i miksuję. Wsypuje przesiane mąki i ponownie miksuję na najniższych obrotach
Wylewam na wyłożoną papierem tortownice (tylko dół). Piekę w 180' góra dół przez 45 min. Sprawdzam patyczkiem czy jest gotowy. Po tym czasie biszkopt upuszczam z wysokości ok 60 cm. i studzę w otwartym piekarniku.

2

Jajka wkładam na 10 s do wrzątku aby je wyparzyć. Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek (będziemy potrzebować białek tylko z 3 jajek). Żółtka ubijam z cukrem na gładką puszystą jasną masę. Dodaje serek mascarpone i mieszam mikserem aż jedno połączy się z drugim. Ubijam białka (3) na sztywną pianę i do kremu z jajek i serka dodaje białka. Mieszam łyżką. Ostudzoną kawę mieszam z amaretto.

3

Biszkopt kroję na 3 równe blaty. Układam na podstawce pierwszy biszkopt i nakrapiam kawą połączoną z amaretto. Na biszkopt nakładam 1/3 kremu i rozprowadzam równo, krem posypuje kakao. Z drugim i trzecim biszkoptem robię tak samo.

4

Na ostatni biszkopt nakładam krem i posypuję kakao. Można zrobić rozetki z kremu śmietankowego tak jak u mnie.

5

Torcik Odstawiam do lodówki. U mnie tort spędził w lodowce cala noc. Wtedy smakuje najlepiej. Pyyyszneee!!!

Torcik tiramisu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *