Wegetariańskie łazanki z młodą kapustką
Danie banalnie proste a takie pyszne! Wiem, że robi się je jeszcze z boczkiem lub kiełbasą, ale ja nie lubię gdy coś konkuruje w łazankach z młodą kapustką duszoną na masełku! 🙂
Kapustę obrałam z wierzchnich liści, obmyłam. Przekroiłam na pół i wycięłam łyko. Poszatkowałam w drobne paseczki. W weku albo większym garnku roztopiłam masło (mniejsze pół kostki) skroiłam w kostkę 2 średnie cebule i wrzuciłam do masełka. Dusiłam cebulę pod przykryciem ok 5 min. tak aby się zrumieniła.
Po tym czasie wrzuciłam kapustkę i zalałam ją wodą ( tak z pół szklanki). Doprawiłam solą i pieprzem następnie dusiłam ok 40 min do czasu aż kapustka zmiękła a woda wyparowała.
W międzyczasie ugotowałam makaron łazanki ok 400 g.
Kiedy kapustka zmiękła i odparowała z niej woda doprawiłam jeszcze solą i pieprzem i wymieszałam z makaronem 🙂 Proste i Mega smaczne!
Składniki
Przygotowanie
Kapustę obrałam z wierzchnich liści, obmyłam. Przekroiłam na pół i wycięłam łyko. Poszatkowałam w drobne paseczki. W weku albo większym garnku roztopiłam masło (mniejsze pół kostki) skroiłam w kostkę 2 średnie cebule i wrzuciłam do masełka. Dusiłam cebulę pod przykryciem ok 5 min. tak aby się zrumieniła.
Po tym czasie wrzuciłam kapustkę i zalałam ją wodą ( tak z pół szklanki). Doprawiłam solą i pieprzem następnie dusiłam ok 40 min do czasu aż kapustka zmiękła a woda wyparowała.
W międzyczasie ugotowałam makaron łazanki ok 400 g.
Kiedy kapustka zmiękła i odparowała z niej woda doprawiłam jeszcze solą i pieprzem i wymieszałam z makaronem 🙂 Proste i Mega smaczne!