Wegetariańskie łazanki z młodą kapustką

Oceny

Danie banalnie proste a takie pyszne! Wiem, że robi się je jeszcze z boczkiem lub kiełbasą, ale ja nie lubię gdy coś konkuruje w łazankach z młodą kapustką duszoną na masełku! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania45 minut
 1 duża główka młodej kapusty
 80 g masła (mniejsze pół kostki)
 2 małe cebule
 1 opakowanie makaronu łazanki
 sól pieprz
1

Kapustę obrałam z wierzchnich liści, obmyłam. Przekroiłam na pół i wycięłam łyko. Poszatkowałam w drobne paseczki. W weku albo większym garnku roztopiłam masło (mniejsze pół kostki) skroiłam w kostkę 2 średnie cebule i wrzuciłam do masełka. Dusiłam cebulę pod przykryciem ok 5 min. tak aby się zrumieniła.

2

Po tym czasie wrzuciłam kapustkę i zalałam ją wodą ( tak z pół szklanki). Doprawiłam solą i pieprzem następnie dusiłam ok 40 min do czasu aż kapustka zmiękła a woda wyparowała.

3

W międzyczasie ugotowałam makaron łazanki ok 400 g.

4

Kiedy kapustka zmiękła i odparowała z niej woda doprawiłam jeszcze solą i pieprzem i wymieszałam z makaronem 🙂 Proste i Mega smaczne!

Składniki

 1 duża główka młodej kapusty
 80 g masła (mniejsze pół kostki)
 2 małe cebule
 1 opakowanie makaronu łazanki
 sól pieprz

Przygotowanie

1

Kapustę obrałam z wierzchnich liści, obmyłam. Przekroiłam na pół i wycięłam łyko. Poszatkowałam w drobne paseczki. W weku albo większym garnku roztopiłam masło (mniejsze pół kostki) skroiłam w kostkę 2 średnie cebule i wrzuciłam do masełka. Dusiłam cebulę pod przykryciem ok 5 min. tak aby się zrumieniła.

2

Po tym czasie wrzuciłam kapustkę i zalałam ją wodą ( tak z pół szklanki). Doprawiłam solą i pieprzem następnie dusiłam ok 40 min do czasu aż kapustka zmiękła a woda wyparowała.

3

W międzyczasie ugotowałam makaron łazanki ok 400 g.

4

Kiedy kapustka zmiękła i odparowała z niej woda doprawiłam jeszcze solą i pieprzem i wymieszałam z makaronem 🙂 Proste i Mega smaczne!

Wegetariańskie łazanki z młodą kapustką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *