Zrazy wieprzowe z ziemniakami i duszoną młodą kapustką

Oceny

To zdecydowanie przepyszny obiad! 🙂 Zrazy faszerowane boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą, młoda kapustka i ziemniaczki z masełkiem! Zrazy wychodzą mięciutkie z pysznym i zarazem ciekawym farszem!

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania1 godz.
 0,50 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo wołowego
 jajko
 2 łyżki bułki tartej
 sól pieprz
Farsz:
 200 g boczku wędzonego
 1 duża cebula
 3 ogórki kiszone
 2 łyżeczki musztardy
 2 łyżki masła
Młoda kapusta z koperkiem:
 1 główka młodej kapustki
 2 wiązki koperku
 1 duża cebula
 2 ząbki czosnku
 0,50 kostki masła
 1 łyżka mąki
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 sól pieprz Vegeta
1

Zrazy:
Do mięsa dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz. Wyrabiam kilka minut aż mięso dobrze się połączy z bułką i będzie elastyczne. Boczek i ogórki kroję w słupki, cebulę w piórka. Boczek podsmażam z cebula aż będą rumiane. Dodaję ogórki i musztardę i ponownie chwilę podpiekam. Farsz studzę.

2

Mięso dzielę na 4 części,

3

formuję kulkę która później rozpłaszczam na cienki placek.

4

Na każdy placek nakładam farsz ok 2 łyżki i zawijam zrazy tak aby powstał duży wałek zrazy obtaczam w mące.

5

Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła, podpiekam zrazy tak aby były rumiane z każdej strony.

6

Następnie wlewam szklankę wody i duszę ok 40 min. Zrazy wyciągam a pozostały sos zagęszczam odrobiną mąki.

7

Kapustka:
Kapustkę obrałam z wierzchnich liści, wycięłam łyko i poszatkowałam. W garnku roztopiłam połowę porcji masła. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz a koperek drobno siekam. Do grnka z masłem wrzucam kapustę, cebulę, czosnek i koperek. Doprawiam przyprawami. Zalewam ok 1 szklanką wody i duszę ok 15 min.

8

Trzeba sprawdzać miękkość kapusty. Ja nie lubię kiedy jest całkiem miękka i się rozwala. Kiedy kapustka jest już al dente dodaje koncentrat. Resztę masła roztapiam w garnuszku i mieszam z mąką. Dodaje do kapustki i dobrze mieszam.

9

Gotuję jeszcze ok 5 min. Kapustkę i zrazy podałam z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.

Składniki

 0,50 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo wołowego
 jajko
 2 łyżki bułki tartej
 sól pieprz
Farsz:
 200 g boczku wędzonego
 1 duża cebula
 3 ogórki kiszone
 2 łyżeczki musztardy
 2 łyżki masła
Młoda kapusta z koperkiem:
 1 główka młodej kapustki
 2 wiązki koperku
 1 duża cebula
 2 ząbki czosnku
 0,50 kostki masła
 1 łyżka mąki
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 sól pieprz Vegeta

Przygotowanie

1

Zrazy:
Do mięsa dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz. Wyrabiam kilka minut aż mięso dobrze się połączy z bułką i będzie elastyczne. Boczek i ogórki kroję w słupki, cebulę w piórka. Boczek podsmażam z cebula aż będą rumiane. Dodaję ogórki i musztardę i ponownie chwilę podpiekam. Farsz studzę.

2

Mięso dzielę na 4 części,

3

formuję kulkę która później rozpłaszczam na cienki placek.

4

Na każdy placek nakładam farsz ok 2 łyżki i zawijam zrazy tak aby powstał duży wałek zrazy obtaczam w mące.

5

Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła, podpiekam zrazy tak aby były rumiane z każdej strony.

6

Następnie wlewam szklankę wody i duszę ok 40 min. Zrazy wyciągam a pozostały sos zagęszczam odrobiną mąki.

7

Kapustka:
Kapustkę obrałam z wierzchnich liści, wycięłam łyko i poszatkowałam. W garnku roztopiłam połowę porcji masła. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz a koperek drobno siekam. Do grnka z masłem wrzucam kapustę, cebulę, czosnek i koperek. Doprawiam przyprawami. Zalewam ok 1 szklanką wody i duszę ok 15 min.

8

Trzeba sprawdzać miękkość kapusty. Ja nie lubię kiedy jest całkiem miękka i się rozwala. Kiedy kapustka jest już al dente dodaje koncentrat. Resztę masła roztapiam w garnuszku i mieszam z mąką. Dodaje do kapustki i dobrze mieszam.

9

Gotuję jeszcze ok 5 min. Kapustkę i zrazy podałam z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.

Zrazy wieprzowe z ziemniakami i duszoną młodą kapustką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *