Zrazy wieprzowe z ziemniakami i duszoną młodą kapustką
To zdecydowanie przepyszny obiad! 🙂 Zrazy faszerowane boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą, młoda kapustka i ziemniaczki z masełkiem! Zrazy wychodzą mięciutkie z pysznym i zarazem ciekawym farszem!

Zrazy:
Do mięsa dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz. Wyrabiam kilka minut aż mięso dobrze się połączy z bułką i będzie elastyczne. Boczek i ogórki kroję w słupki, cebulę w piórka. Boczek podsmażam z cebula aż będą rumiane. Dodaję ogórki i musztardę i ponownie chwilę podpiekam. Farsz studzę.
Mięso dzielę na 4 części,
formuję kulkę która później rozpłaszczam na cienki placek.
Na każdy placek nakładam farsz ok 2 łyżki i zawijam zrazy tak aby powstał duży wałek zrazy obtaczam w mące.
Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła, podpiekam zrazy tak aby były rumiane z każdej strony.
Następnie wlewam szklankę wody i duszę ok 40 min. Zrazy wyciągam a pozostały sos zagęszczam odrobiną mąki.
Kapustka:
Kapustkę obrałam z wierzchnich liści, wycięłam łyko i poszatkowałam. W garnku roztopiłam połowę porcji masła. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz a koperek drobno siekam. Do grnka z masłem wrzucam kapustę, cebulę, czosnek i koperek. Doprawiam przyprawami. Zalewam ok 1 szklanką wody i duszę ok 15 min.
Trzeba sprawdzać miękkość kapusty. Ja nie lubię kiedy jest całkiem miękka i się rozwala. Kiedy kapustka jest już al dente dodaje koncentrat. Resztę masła roztapiam w garnuszku i mieszam z mąką. Dodaje do kapustki i dobrze mieszam.
Gotuję jeszcze ok 5 min. Kapustkę i zrazy podałam z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.
Składniki
Przygotowanie
Zrazy:
Do mięsa dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz. Wyrabiam kilka minut aż mięso dobrze się połączy z bułką i będzie elastyczne. Boczek i ogórki kroję w słupki, cebulę w piórka. Boczek podsmażam z cebula aż będą rumiane. Dodaję ogórki i musztardę i ponownie chwilę podpiekam. Farsz studzę.
Mięso dzielę na 4 części,
formuję kulkę która później rozpłaszczam na cienki placek.
Na każdy placek nakładam farsz ok 2 łyżki i zawijam zrazy tak aby powstał duży wałek zrazy obtaczam w mące.
Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła, podpiekam zrazy tak aby były rumiane z każdej strony.
Następnie wlewam szklankę wody i duszę ok 40 min. Zrazy wyciągam a pozostały sos zagęszczam odrobiną mąki.
Kapustka:
Kapustkę obrałam z wierzchnich liści, wycięłam łyko i poszatkowałam. W garnku roztopiłam połowę porcji masła. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz a koperek drobno siekam. Do grnka z masłem wrzucam kapustę, cebulę, czosnek i koperek. Doprawiam przyprawami. Zalewam ok 1 szklanką wody i duszę ok 15 min.
Trzeba sprawdzać miękkość kapusty. Ja nie lubię kiedy jest całkiem miękka i się rozwala. Kiedy kapustka jest już al dente dodaje koncentrat. Resztę masła roztapiam w garnuszku i mieszam z mąką. Dodaje do kapustki i dobrze mieszam.
Gotuję jeszcze ok 5 min. Kapustkę i zrazy podałam z ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem.