Zupa/krem z dyni
Pyszna i rozgrzewającą zupa z dyni, idealna na jesienny obiad! ❤ Lekka i kremowa z delikatną nutą ostrej papryczki i imbiru! Smakuje idealnie z kulkami ptysiowymi i serem fetą!
Dynie kroję, obieram z wierzchniej skórki, pozbywam się pestek i miąższu z środka. Kroję właściwą część dyni w kostkę.
Marchewkę i ziemniaki obieram i kroję w mniejsze kawałki.
Na łyżce masła podpiekam skrojoną w kostkę cebulę. Następnie wrzucam do niej warzywa: dynie, ziemniaki i marchewkę. Podsmażam 3 min.
Następnie zalewam bulionem dodaję wszystkie przyprawy, papryczkę i gotuję ok 30 min aż warzywa będą miękkie.
Zupę blenduje na gładki krem. Dodaje łyżkę masła. Śmietankę hartuje z odrobiną zupy i wlewam do garnka z zupa. Dokładnie mieszam i zagotowuje.
Można dodatkowo doprawić według swojego uznania.
Podałam z kulkami ptysiowymi i serem feta. Gotowe!
Składniki
Przygotowanie
Dynie kroję, obieram z wierzchniej skórki, pozbywam się pestek i miąższu z środka. Kroję właściwą część dyni w kostkę.
Marchewkę i ziemniaki obieram i kroję w mniejsze kawałki.
Na łyżce masła podpiekam skrojoną w kostkę cebulę. Następnie wrzucam do niej warzywa: dynie, ziemniaki i marchewkę. Podsmażam 3 min.
Następnie zalewam bulionem dodaję wszystkie przyprawy, papryczkę i gotuję ok 30 min aż warzywa będą miękkie.
Zupę blenduje na gładki krem. Dodaje łyżkę masła. Śmietankę hartuje z odrobiną zupy i wlewam do garnka z zupa. Dokładnie mieszam i zagotowuje.
Można dodatkowo doprawić według swojego uznania.
Podałam z kulkami ptysiowymi i serem feta. Gotowe!