Zupa/krem z dyni

Oceny

Pyszna i rozgrzewającą zupa z dyni, idealna na jesienny obiad! ❤ Lekka i kremowa z delikatną nutą ostrej papryczki i imbiru! Smakuje idealnie z kulkami ptysiowymi i serem fetą!

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania40 minut
 1 kg dyni
 2 marchewki
 2 ziemniaki
 1 cebula
 2 łyżki masła
 0,50 szklanki śmietanki 30%
 4 szklanki bulionu(lub 4 szklanki wrzątku z dodatkiem kupnego bulionu np. Winiary)
 1 łyżeczka curry, słodkiej papryki i soli
 0,50 łyżeczki kurkumy, imbiru (może być świeży starty), pieprzu, gałki muszkatołowej
 1 papryczka piri piri lub inna ostra
Dodatkowo:
 ser feta
 groszki ptysiowe lub grzanki
1

Dynie kroję, obieram z wierzchniej skórki, pozbywam się pestek i miąższu z środka. Kroję właściwą część dyni w kostkę.

2

Marchewkę i ziemniaki obieram i kroję w mniejsze kawałki.
Na łyżce masła podpiekam skrojoną w kostkę cebulę. Następnie wrzucam do niej warzywa: dynie, ziemniaki i marchewkę. Podsmażam 3 min.

3

Następnie zalewam bulionem dodaję wszystkie przyprawy, papryczkę i gotuję ok 30 min aż warzywa będą miękkie.

4

Zupę blenduje na gładki krem. Dodaje łyżkę masła. Śmietankę hartuje z odrobiną zupy i wlewam do garnka z zupa. Dokładnie mieszam i zagotowuje.

5

Można dodatkowo doprawić według swojego uznania.

6

Podałam z kulkami ptysiowymi i serem feta. Gotowe!

Składniki

 1 kg dyni
 2 marchewki
 2 ziemniaki
 1 cebula
 2 łyżki masła
 0,50 szklanki śmietanki 30%
 4 szklanki bulionu(lub 4 szklanki wrzątku z dodatkiem kupnego bulionu np. Winiary)
 1 łyżeczka curry, słodkiej papryki i soli
 0,50 łyżeczki kurkumy, imbiru (może być świeży starty), pieprzu, gałki muszkatołowej
 1 papryczka piri piri lub inna ostra
Dodatkowo:
 ser feta
 groszki ptysiowe lub grzanki

Przygotowanie

1

Dynie kroję, obieram z wierzchniej skórki, pozbywam się pestek i miąższu z środka. Kroję właściwą część dyni w kostkę.

2

Marchewkę i ziemniaki obieram i kroję w mniejsze kawałki.
Na łyżce masła podpiekam skrojoną w kostkę cebulę. Następnie wrzucam do niej warzywa: dynie, ziemniaki i marchewkę. Podsmażam 3 min.

3

Następnie zalewam bulionem dodaję wszystkie przyprawy, papryczkę i gotuję ok 30 min aż warzywa będą miękkie.

4

Zupę blenduje na gładki krem. Dodaje łyżkę masła. Śmietankę hartuje z odrobiną zupy i wlewam do garnka z zupa. Dokładnie mieszam i zagotowuje.

5

Można dodatkowo doprawić według swojego uznania.

6

Podałam z kulkami ptysiowymi i serem feta. Gotowe!

Zupa/krem z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *