Indyk w sosie z kurkami

Oceny

Pyszne, soczyste mięsko polane delikatnym sosem z kurkami! ❤️ do tego ziemniaczki i pyszna surówka! Pyszności!

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania1 godz.
 1 kg filetu z indyka
 przyprawa złocista
Sos:
 200 g kurek
 1 cebula
 0,50 szklanki śmietanki 30%
 1 szklanka bulionu
 2 łyżki mascarpone
 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 sól, pieprz słodka papryka
1

Indyka oczyszczam, 4 łyżki oleju mieszam z 1 łyżka przyprawy do kurczaka i nacieram mieszanką indyka. Piekę w 180' w naczyniu żaroodpornym 1 godz na 1 kg indyka.
Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję oczyszczone kurki (można je pokroić na mniejsze kawałki). Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę z cebulą przez ok 7 min. Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje. Dodaję mascarpone. Posypuję pietruszką i gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje.

2

Indyka kroję w plastry, przekładam na talerz i polewam sosem. Podałam z ziemniaczkami i surówką COLESŁAW

Składniki

 1 kg filetu z indyka
 przyprawa złocista
Sos:
 200 g kurek
 1 cebula
 0,50 szklanki śmietanki 30%
 1 szklanka bulionu
 2 łyżki mascarpone
 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 sól, pieprz słodka papryka

Przygotowanie

1

Indyka oczyszczam, 4 łyżki oleju mieszam z 1 łyżka przyprawy do kurczaka i nacieram mieszanką indyka. Piekę w 180' w naczyniu żaroodpornym 1 godz na 1 kg indyka.
Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję oczyszczone kurki (można je pokroić na mniejsze kawałki). Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę z cebulą przez ok 7 min. Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje. Dodaję mascarpone. Posypuję pietruszką i gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje.

2

Indyka kroję w plastry, przekładam na talerz i polewam sosem. Podałam z ziemniaczkami i surówką COLESŁAW

Indyk w sosie z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *