Indyk w sosie z kurkami
Pyszne, soczyste mięsko polane delikatnym sosem z kurkami! ❤️ do tego ziemniaczki i pyszna surówka! Pyszności!
Indyka oczyszczam, 4 łyżki oleju mieszam z 1 łyżka przyprawy do kurczaka i nacieram mieszanką indyka. Piekę w 180' w naczyniu żaroodpornym 1 godz na 1 kg indyka.
Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję oczyszczone kurki (można je pokroić na mniejsze kawałki). Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę z cebulą przez ok 7 min. Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje. Dodaję mascarpone. Posypuję pietruszką i gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje.
Indyka kroję w plastry, przekładam na talerz i polewam sosem. Podałam z ziemniaczkami i surówką COLESŁAW
Składniki
Przygotowanie
Indyka oczyszczam, 4 łyżki oleju mieszam z 1 łyżka przyprawy do kurczaka i nacieram mieszanką indyka. Piekę w 180' w naczyniu żaroodpornym 1 godz na 1 kg indyka.
Cebulę kroję w kostkę, podpiekam chwilę na maśle, następnie dodaję oczyszczone kurki (można je pokroić na mniejsze kawałki). Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę z cebulą przez ok 7 min. Następnie dodaje bulion i śmietankę, zagotowuje. Dodaję mascarpone. Posypuję pietruszką i gotuję wszystko razem na małym ogniu ok 10-12 min. Sos lekko się zredukuje.
Indyka kroję w plastry, przekładam na talerz i polewam sosem. Podałam z ziemniaczkami i surówką COLESŁAW